Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Bugün Gayrettepe'den İstanbul Havalimanı'na gidecek raylı sistemin ihalesi yapıldı. İhale bedeli 999 milyon 769 bin 962 avro. Yani yaklaşık bir milyar avro. Bugün bağlandı. Bunun Türk lirası karşılığı 3,5 milyar lira." dedi.

Bakan Arslan ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Çarşamba Havalimanı'nın pisti ile terminal binasında incelemelerde bulundu.

Daha sonra Samsun Valiliğine giderek bakanlık bürokratları ile değerlendirme toplantısı gerçekleştiren Arslan, ardından basın toplantısı düzenledi.

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalara ilişkin bilgi veren Arslan, "İstanbul'da dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. 200 milyon yolcu taşıyacak bir havalimanı yapıyoruz. Sadece İstanbul'a da yapmıyoruz. Samsun'a da Türkiye'nin her yerine de yapıyoruz. Bugün Gayrettepe'den İstanbul Havalimanı'na gidecek raylı sistemin ihalesi yapıldı. İhale bedeli 999 milyon 769 bin 962 avro. Yani yaklaşık 1 milyar avro. Bugün bağlandı. Bunun Türk lirası karşılığı 3,5 milyar lira. Eskiden 500 milyon buldukları zaman IMF temsilcisinin karşısında el pençe duruyorlardı. Davul zurna çalıyorlardı. Türkiye'ye geldikleri zaman takla atıyorlardı." ifadelerini kullandı.

Bugün sadece bir demiryoluna 3,5 milyar lira harcadıklarına dikkati çeken Arslan, Samsun'un ulaştırma projeleri için de bugüne kadar 3 milyar 600 milyon lira harcandığını, devam eden projelerin de bunun yarısı kadar olduğunu anlattı.

Samsun Çarşamba Havalimanı'nın onarım için 3 ay kapatılacak olması

Bakan Arslan, Samsun Çarşamba Havalimanı'nın, pistindeki çökmeler nedeniyle 3 ay kapalı kalacağına işaret ederek, havalimanı pistinde aşırı çökme bulunduğunu söyledi.

Deniz dolgusu üzerine yumuşak zemine, gerekli tedbirler alınarak yapılsa da zaman içinde bu tip çökmeler olabildiğini dile getiren Arslan, şöyle devam etti:

"Havalimanımızda bir aksama olmaması adına ihale süreçlerini başlattık. Devlet Hava Meydanlarının yaptığı projeksiyon çerçevesinde normal şartname şartlarında yaparsak, Samsun Havalimanı'nı bir yıl kapatmamız lazım. Yani 2003'te 175 bin kişinin geldiği, bugün 10 kat yolcu artışı olarak yılda 1 milyon 700 bin kişinin kullandığı havalimanını bir yıl kapatmamamız lazım ancak bir yıl kapatmak ne bizim ne de Samsun'un istediği bir şeydir. 'Gece gündüz çalışarak en az kapatmayla bunu nasıl çözeriz' diye kafa kafaya verdik. Epeyce çalışma sarf ettik. Hatta 'kapanmadan çözülmesi mümkün müdür?' diye çok çalıştık ama gördük ki kapatmadan çözülmesi mümkün değil. Ancak 3 aylık kapatmayla çözebileceğiz."

Pisti 1 Mart itibarıyla kapatıp 3 ay içinde çalışmaları tamamen bitireceklerini dile getiren Arslan, "Çünkü çok önemli olimpiyat oyunları var. Olimpiyat oyunları öncesi misafirlerimizin geliş gidişlerine zaman kalacak şekilde mayıs ayı sonunda havaalanını tekrar hizmete açacağız. Bu arada Merzifon ve Ordu-Giresun havalimanlarında sefer sayısı artırılarak Samsunlunun uçuş ihtiyacını kısa periyotta sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.

Samsun Çarşamba Havalimanı'nın her türlü teknik ve ilave katkı malzemeleri kullanılarak yapılacağını belirten Arslan, havalimanı terminal binası ile ilgili olarak da proje çalışması başlattıklarını söyledi.

Proje çalışmasının ardından mevcut terminal binasının dış hatlar olarak hizmet vereceğini bildiren Arslan, yeni yapılacak terminal binasının da iç hatlara hizmet vereceğini kaydetti.

Samsun'da yapılan yatırımlar

Arslan, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında Samsun'a ciddi anlamda yatırımlar yapıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"AK Parti hükümetlerinden önce 10 yıl boyunca karayollarına yapılan yatırım 330 milyon liraydı. AK Parti döneminde 13 yılda karayollarında Samsun'da yapılan yatırım miktarı 3 milyar 347 milyon lira. Samsun Limanı özelleştirmeyle çok daha aktif hale geldi. Demiryollarını özellikle ülke olarak 1950'den sonra ihmal ettik. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yılda 138 kilometre demiryolu yapılmışken, 1950 ila 2003 arasında sadece 975 kilometre demiryolu yapılmış. Yani yılda 18 kilometre. AK Parti hükümetleri döneminde özellikle limanları demiryolları ile bağlamak suretiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yüksek standartlarla ülkemizin demiryolu ağlarını birbirine bağlıyoruz. Samsun'un hızlı tren ihtiyacını karşılamak için çalışmalar başlattık. Samsun-Ankara arası hızlı tren hattını üç parçaya bölerek proje çalışmalarını başlattık. Projeler biter bitmez Samsun-Çorum-Ankara hızlı tren projesini de hayata geçirmiş olacağız. Bunu sadece Samsun için değil, ülkemizin her yeri için yapıyoruz."

Bakan Arslan, Samsun'u hak ettiği yere getirmek için çalıştıklarını, kentin fiber optik altyapısı bin 500 kilometreyken bugün 3 bin 400 kilometreye çıktığını, geniş bant abone sayısının ise 830 bine ulaştığını sözlerine ekledi.

AA