Almanya, AB Türkiye anlaşmasının sürdürülmesinden yana
Alman Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer, AB'nin Türkiye ile sığınmacılar konusunda vardığı mutabakatın tüm tarafların çıkarına olduğunu söyledi
Demmer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, sığınmacılara Avrupa'ya sınır kapılarını açabilecekleri şeklindeki sözlerini hatırlatarak, Alman hükümetinin bu konudaki tutumunun ne olacağını sorması üzerine, "AB-Türkiye anlaşmasını ortak bir başarı olarak görüyoruz. Bu anlaşmanın devamı tüm tarafların çıkarına." dedi.
AB'nin, anlaşmanın yükümlülüklerinin arkasında durduğunu ve bunları yerine getirdiğini ifade eden Demmer, "İki taraf arasındaki tehditler de bu konuda yardımcı olmuyor. Zorluklar ortaya çıktığında bunları ortadan kaldırmamız lazım. Dediğim gibi bu anlaşma herkesin çıkarına." dedi.
Basın toplantısına katılan Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli de, Avrupa Parlamentosunun Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin dondurulmasıyla ilgili tavsiye kararı hakkında yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Avrupa yolunda ilerlemesi bizim çıkarımıza. Sonuçta, bu yolda ilerleme ya da Avrupa'dan uzaklaşma konusunda Türkiye karar verecek. Ayrılmasının iyi olacağını düşünmüyoruz." şeklinde konuştu.
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, Türkiye'de görüştüğü tüm muhataplarına da, yakın bir işbirliğinden yana olduğunu söylediğini belirten Chebli, Türkiye'deki sivil toplum kuruluşlarıyla, öğrencilerle ya da AK Parti'ye yakın olmayan diğer kişilerle de konuşulduğunda, herkesin üyelik müzakerelerinin kesilmesinin yanlış yol olacağına inandığını kaydetti.
Chebli, "Şunu söylüyorlar: Bağlantıda kalınması önemli, üyelik görüşmelerinin dondurulmaması önemli. Bu, Türkiye ile Avrupa arasındaki ilişkilere daha da zarar verir diye. Ve bu Türkiye'nin de, Avrupa'nın da çıkarına olmaz." dedi.
Türkiye ile diyalogda kalınmasından ve sığınmacılarla ilgili anlaşmanın da sürdürülmesinden yana olduklarını ifade eden Chebli, bunun iki tarafın da çıkarına olacağını sözlerine ekledi.
Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jens Flosdorff ise, bir gazetecinin, Türkiye'nin, NATO'nun Ege Denizi'ndeki misyonundan ayrılmak istediğini hatırlatarak, Alman hükümetinin bu konuda ne düşündüğünü sorması üzerine de, "Bildiğiniz gibi, Ege'deki askeri faaliyetler tüm NATO ülkelerinin aldığı kararlar doğrultusunda gerçekleşiyor. Yani bir değişiklik olması durumunda yine tüm ülkelerin kararı gerekiyor. Ege'deki faaliyetlerin hangi kapsamda yapılacağı, Türkiye'nin de katılımıyla Brüksel'de, NATO'da karara bağlanıyor. Şu sıralar orada yeni bir eğilim olduğunu göremiyorum." şeklinde yanıt verdi.
AA