Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:22'de güncellendi)

Finans piyasaları, hareketli bir Kasım ayının ardından Aralık ayına istikrarlı bir ekonomik büyüme ile başladı. Hazine Tahvilleri kayıplarını genişletirken dolar, 10 yılın neredeyse en yüksek seviyesine geldi. 

Hazine tahvilleri, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde gerileyerek 10 yıl vadeli tahvil getirilerini 2009'dan bu yana olan en büyük artışına itti. Euro volatilite göstergesi, yatırımcılar Pazar günü İtalya'da yapılacak referanduma, 4 Kasım'da yapılacak Avusturya başkanlık seçimlerine ve Avrupa Merkez Bankası'ndan bir hafta içerisinde çıkacak karara hazırlanırken Brexit oylamasının öncesinden bu yana olan en yüksek seviyesine sıçradı. Enerji hisseleri, petrolün varil başına 50 doların üzerine çıkmasıyla dünya çapında yükselişinin ikinci gününe girdi. Artan faizler finans hisselerini yukarı çekerken hisse senedi temettülerini ise aşağı çekti. 

Yatırımcılar, dikkatlerini faiz oranlarının artışı konusunda ipucu verecek tarım dışı istihdam verisine yöneltmiş durumda. Çarşamba günkü toplantıya kadar pek şans verilmeyen OPEC'in üretim kısma anlaşması, Donald Trump'ın seçilmesinden bu yana görülen reflasyon (ekonomiyi para arzını artırarak ya da vergileri düşürerek destekleme) işlemlerine katkı sağladı. 

JonesTrading LLC genel müdürü Brett Mock, "Enerji hisselerindeki uzun süren yükseliş, reflasyon işlemlerini destekleyecek" dedi ve "Tahvil getirilerindeki ve petroldeki artış, enflasyon işaretleri veriyor" diye konuştu. 

10 yıl vadeli Hazine Tahvili getirileri, Çarşamba günü dokuz baz puanlık artışının ardından New York saatiyle 11:36'da 8 baz puan yükselerek yüzde 2.46'ya geldi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 0.5'lik yükselişinin ardından fazla değişmedi. 

(20:22'de güncellendi)