Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisini sürdürülebilir bir yolda tutabilmek ve aşırı enflasyondan kaçınmak ya da varlık balonlarına ortadan kaldırmak için Fed'in ilave faiz artırımlarının kademeli olmasının gerektiğini kaydetti.

Williams, Sacramento, California'da Salı günü yaptığı konuşmada, politika oluşturan Federal Açık Piyasa Komitesi'ni (FOMC) işaret ederek, "Maksimum istihdam hedefimize ulaşan güçlü ekonomi çerçevesinde ve enflasyonun fiyat istikrarı hedefimize yaklaşması ile birlikte, FOMC'nin faiz artırımı sürecini uygulamaya koyması makul" dedi ve "Geleceğe bakıldığında, ilave faiz artırımlarını muhtemelen uygun olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkilileri Aralık ayında gösterge faizi yüzde 0.5-yüzde 0.75 bandıa yükseltti ve 12 ayda ikinci kez faiz artırımına gitti. Yetkililerin projeksiyonları, ekonominin beklenen yolda ilerlemesi durumunda, 2017'de üç çeyrek puanlık faiz artırımı öngördüklerini işaret etti. Williams, kendi görünümüne ilişkin risklerin dengeli olduğunu söyledi ve 2017'de üç faiz artırımı beklediğini tekrarladı.

Williams, konuşma sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Eğer ekonomi gerçekten daha da hızlanırsa, enflasyon gerçekten yükselir ve bu durumda biz yukarı yönde ayarlama yapmak durumunda kalacağız" şeklinde görüş bildirdi.