Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

HSBC'nin Londra merkezli ekonomisti Melis Metiner, TCMB'nin "daha önce verdiği para politikasını sadeleştirme sözünden uzaklaştığını savundu.

Metiner, 24 Ocak'taki PPK toplantısında gecelik borç verme ve haftalık repo faiz oranlarının değiştirilmeyeceğini tahmin ediyor. Bloomberg News'in anketine katılan ekonomistlerin medyan beklentisi gecelik borç verme faizinde 75 baz puan haftalık repo faizindeyse 25 baz puan artırım olacağı yönündeydi.

Metiner, geç likidite penceresinden fonlama sağlanmasının "gecelik borç verme faizi oranında artırım yapılacağı yönünde bir öncü haber" olmadığını söyledi.

Metiner, TCMB'nin esasında acil durum likidite aracı olan bir politika aracını "geçici politika faizi artırımına" çevirdiğini, bu durumun reel faiz oranlarını "sağlam biçimde pozitif bölgeye" getirecek geleneksel faiz artırımlarının muhtemel olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Perşembe günü açıklanan Merkez Bankası anketine göre, 12 aylık enflasyon beklentisi yüzde 8.19'a yükselerek, 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.