Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Fitch ve S&Pnin dün açıklanan değerlendirmelerine ilişkin, "Fitch ve S&Pnin dün açıkladığı kararlar finansal varlıklar üzerindeki baskıyı artırabilir ve negatif etki yaratabilir, ancak önümüzdeki dönemde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak ve makro ekonomik göstergelerde iyileşme sağlayarak kredi notumuzu tekrardan daha üst kademelere taşıyabiliriz." ifadesini kullandı.

Aynı zamanda Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı da olan Kocasert, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitchin, dün gece Türkiyenin kredi notunu BBB- den BB+ya düşürdüğünü hatırlatarak, bu kararın "sürpriz" olmadığını belirtti.

Bu not indiriminin piyasaların çok büyük bir kısmı tarafından uzun süredir beklendiğine işaret eden Kocasert, "Not indiriminin cuma gecesi açıklanması ve araya hafta sonunun girmesinden dolayı piyasaların vereceği tepkinin çok sert olmamasının avantaj olacağını düşünüyorum, ancak pazar gecesi Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte döviz kurlarında daha belirgin hareketler görülebilir." değerlendirmesinde bulundu.

S&Pnin de Türkiyenin kredi notu görünümünü durağandan negatife indirdiğini belirten Kocasert, şunları kaydetti:

"Dün yapılan iki önemli olumsuz açıklama sonrasında, önümüzdeki süreçte finansmana erişim maliyetlerinde yükselmeler olabileceğini ve Merkez Bankasının para politikasına dönük kullanmakta olduğu farklı araçlarda güncellemelere gidebileceğini düşünüyorum. Şu somut bir gerçek ki, Fitch ve S&Pnin dün açıkladığı kararlar finansal varlıklar üzerindeki baskıyı artırabilir ve negatif etki yaratabilir, ancak önümüzdeki dönemde yapısal reformlara daha fazla odaklanarak ve makro ekonomik göstergelerde iyileşme sağlayarak kredi notumuzu tekrardan daha üst kademelere taşıyabiliriz."

Kocasert, ihracatın Türkiye ekonomisi için lokomotif rolde olduğuna dikkati çekerek, "Ocak ayı sona erdiğinde, ihracatımızda geçen seneye göre daha iyi bir performansla karşılaşacağımızı, hatta bu tablonun tüm seneye yayılacağını öngörüyoruz. İhracatta yaşanacak olumlu gelişmelerin, ülkemiz ekonomisine katkısının da olumlu yönde olacağı şüphesiz." ifadesini kullandı.

TİM/Büyükekşi: Not indirimleri bizi üzse de yıldırmayacak

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de S&P ve Fitchin açıklamalarına değinerek, Türkiyenin 2016 yılında birçok zorlukla karşı karşıya kalmış bir ülke olduğunu, bunun unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Tüm olumsuz olaylara rağmen hiçbir zaman vazgeçmeyecekleri demokrasi ile ekonominin direncini artıracak uzun vadeli çözümler aramaya devam eden bir ülke olduklarını aktaran Büyükekşi, "Hükümetimiz iyi bir yol haritası ve güçlü bir reform gündemi belirledi. İhracatçılar olarak bizler kendimize hedefler koyduk. 2017 yılını ihracatımızda atılım yılı ilan ettik." ifadelerini kullandı.

Büyükekşi, birkaç gün sonra açıklayacakları ocak ayı ihracat rakamlarındaki büyük artışla doğru yolda ilerlediklerinin görüleceğini kaydetti.

Türkiyenin büyük potansiyele sahip gelişmekte olan bir ülke olduğunu belirten Büyükekşi, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Reform ajandasına devam edersek yüksek büyüme gidişatına sahip bir ülke olacağız. Not indirimlerine rağmen verilen teşviklerle birlikte yabancı yatırımları almaya devam edeceğiz. Şunu da hatırlatmak isterim; 2002 ila 2007de ülkemizin yatırım yapılabilir notu yoktu. Ancak en yüksek yabancı yatırımları bu dönemde aldık. 2002de ülkemize 1,1 milyar dolar yatırım gelirken 2007de 22 milyar dolar yatırım girişi oldu. Yine aynı şekilde 2015te küresel yabancı yatırımlar ciddi oranda azalırken ülkemize gelen doğrudan yabancı yatırımlar yüzde 36 oranında artmıştı."

Büyükekşi, son yıllarda ekonominin gidişatı ile bağdaşmayan not indirimleri ile karşı karşıya kaldıklarının altını çizerek, "Ancak bunlar bizi üzse de yıldırmayacak. Biz elimizdeki potansiyelimizle, gerçekleştirdiğimiz reformlarla yolumuza kararlılıkla devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.