Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Janet Yellen'dan Patrick Harker'a kadar Fed yetkilileri traderları Mart ayı faiz artırımının masada olduğuna -Mart ayı toplantısının “canlı” olduğuna- ikna etmeye çalışıyor.

Bununla birlikte tahvil piyasası, Fed'in kendinden emin tavrının sağlam temelli olduğuna henüz ikna olmuş değil. Mart ayı toplantısına üç haftadan az bir süre kalmasına rağmen traderlar faiz artırımına gidileceğine üçte birin az üzerinde ihtimal veriyor. Bianco Research tarafından derlenen verilere göre geçtiğimiz çeyrek yüzyılda her faiz artırımı öncesi beklenti en az yüzde 50 seviyesindeydi.

Çekimserliğin nedeni çeşitli olabilir fakat öne çıkan bir sebep, Fed yetkililerinin faiz artırımı için gerekçe gösterme konusunda zamanlarının daralıyor olması. Şubat ayı istihdam raporu, toplantıdan beş gün önce, enflasyon verisi ise karardan sadece saatler önce açıklanacak. Kilit öneme sahip her iki veride Fed'in kamuya açıklama yapmadığı, 4 Mart'ta başlayan “sessizlik” süresine denk gelerek traderları tamamen karanlıkta bırakıyor.

Bloomberg News