Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Boğalar, küresel hisse senedi rallisinin Asya'ya yayılması ile birlikte kontolü ele alıyor.

Tokyo hisse senetleri, ABD endekslerinin tüm dünyada büyümenin hız kazandığına ilişkin işaretlerle rekor seviyelere çıkmasının ardından, Aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmanırken, Avustralya'dan Hong Kong'a, hisse senetleri de yukarı yönde hareket etti. Dolar, Fed Guvernörü Lael Brainard'ın, "yakın" zamanda faiz artırımına destek verdiğini kaydetmesinin ardından kazançlarını sürdürdü. ABD Hazine tahvilleri düşüşünü dördüncü güne taşıdı ve altın geri çekildi.

Daha önce faizin uzun süre daha düşük tutulmasını savunnarak Fed'deki güvercinlerin liderliğini yapan Brainard, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "İlave genişlemeyi yakın bir zamanda kaldırmak muhtemelen uygun olacak" dedi. Yatırımcılar, faizin bu ayki toplantıda muhtemelen artırılacağına ilişkin görüşü teyit etmek için Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü yapacağı konuşmayı bekliyor. Fed'in bu ay faiz artırımına gitme olasılığı iki haftalık bir sürede yüzde 65'i geçti.

Sydney'de Shaw and Partners Ltd. özel varlık yöneticisi Karl Goody, "Yellen aynı duruşu koruduğu sürece, zira piyasanın da istediği bu, hakim hava pozitif," dedi ve "Parası olan ve bunu koyacak bir yer arayyanlarda yoğun bir açlık ve talep var. Bu devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Dün açıklanan veri, ABD'de imalat sektörünün geçen ay son üç yılın en hızlı genişlemesini gerçekleştirdiğini gösterdi ve Almanya'da hızlanan enflasyon, Avrupa'nın en büyük ekonomisindeki ivmeye ilişkin işaretlere katkıda bulundu. Başkan Donald Trump dün Kongre'de yaptığı konuşmada fazla bir detay vermezken, harcamaları artırma ve vergileri indirme konularını bir kez daha dile geirerek, yönetiminin büyüme üzerinde odaklanacağı görüşünü güçlendirdi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Yellen, diğer bazı Fed yetkililerinin 15 Mart'taki toplantıda faiz artırımı için zemini güçlendirmelerinin ardından Cuma günü Chicago'da ekonomik görünüme ilişkin konuşacak.

*Çin'de 2,000'den fazla siyaset, iş dünyası ve diğer alanlardan gelen elitlerin oluşturduğu danışma organı olan Çin Halkın Siyasi Danışma Konferansı 3 Mart'ta Beijing'de yıllık toplantısına başlayacak.

*Malezya para politikası kararını açıklayacak.

 Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi, erken saatlerde yüzde 1.4'e kadar çıkardığı kazancının bir kısmını geri verdikten sonra Tokyo saati ile 12:57'de yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. Endeks halen 18 Aralık 2015'ten bu yana en yüksek seviyesinde.

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.1 ve Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.4 yükseldi.

*Hong Kong'da Hang Seng Endeksi kısa bir süreliğine 24,000 seviyesini geçtikten sonra kazancını yüzde 0.4'e çekti. Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri yüzde 0.5 yukarıdaydı.

*Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 tırmandı ve Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi yüzde 1.1 ile bu yılın en hızlı sıçramasını yaparak 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, spot endeksin dün rekor seviyeye çıkmasının ardından fazla değişmedi. Dow Jones 21,000 puanın üzerine ralli yaptı. Dow böylelikle 20,000'den 21,000'e 35 günde çıktı ve tarihinin en hızlı binli seviyeler arası hareketini gerçekleştirdi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında, Çarşamba günü yüzde 0.9 düştükten sonra yüzde 0.2 daha gerileyerek 113.95 seviyesine indi. Japon para birimi bu hafta yüzde 1.6 değer kaybetti.

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 yükseldi ve çıkışını beşinci güne taşıyarak Mayıs ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi.

*Kiwi olarak da adlandırılan Yeni Zelanda doları önceki seansta yüzde 0.7 düştükten sonra yüzde 0.1 daha geriledi. Yeni Zelanda para birimi düşüşünü beşinci güne yaydı. Yeni Zelanda Merkez Bankası Başkanı Graeme Wheeler, gösterge faizin gelecekteki hareketlerine yönelik risklerin eşit oranda dengeli olduğunu belirtti. Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.3 düştü.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Çarşamba günü altı baz puan yükseldikten sonra bir baz puan daha çıkarak yüzde 2.46'ya ulaştı.

*Avustralya'nın 10 yıllıklarının faizi fazla değişmeyerek yüzde 2.80'de kaldı.

Emtia

*Altın yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 1,246.82 dolara indi. Metal geçen Cuma üç ayı aşkın sürenin en yüksek seviyesindeydi.

*Petrol yüzde 0.2 düşerek varil başına 53.74 dolara indi ve düşüşünü üçüncü güne taşıdı.