Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:20'de güncellendi)

ABD hisseleri, Cuma günü açıklanan ve Fed'in gelecek hafta faiz artırımına gitmesinin önünü açan tarım dışı istihdam verisinin ardından kazançlarını sildi. Dolar, Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin parasal genişleme programı sona ermeden önce faiz artırımına gitme ihtimalini değerlendirmesiyle euro karşısında değer kaybetti. 

S&P 500 Endeksi, ABD'de güçlü gelen tarım dışı istihdam verisiyle yükelişe geçmesinin ardından kazançlarını yarıya sildi. 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, 10 gün içerisinde ilk düşüşüne yönelirken Bloomeberg Dolar Spot Endeksi geriledi. Euro, dolar karşısında güçelenerek 1.06'nın üzerine çıktı. Ham petrol, üç ayın en düşük seviyesinden yükseldi. Altın, ons başına 1,200 doların altına indi ve Ekim'den bu yana olan en uzun düşüşünü gerçekleştirdi. 

Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi, Fed'in gelecek haftaki kritik toplantısı öncesi açıklanan son ekonomik veri oldu. Tarım dışı istihdam verisine göre, işe alımlar ve maaş artışları güçlü geldi ve veri, Fed'in kademeli faiz artışı sürecini hızlandırmasına yönelik bir baskı yapmadı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Perşembe günü yaptığı açıklamasında küresel büyümedeki hızlanmayla parasal genişlemeye yönelik eğilimlerin sona ermiş olabileceğini işaret etti. 

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 13:31'de yüzde 0.1'den az yükselerek 2,365.82'ye çıktı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.1 yükseldi ve FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 kazanç elde etti. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.5 yükselerek haftalık kayıplarını sildi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.5 geriledi ve haftalık kazançlarını sildi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.9 güçlenerek 1.06678'e çıktı ve yükselişinin ikinci gününe girdi. Sterlin ise dolar karşısında yüzde 0.2 zayıfladı ve 1.2145'e indi.  

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.4 zayıflayarak 115.39'a indi ve 20 Ocak'tan bu yana olan en düşük seviyesine geriledi.  
Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yüzde 2.59'a geriledi. Bu kağıdın faizi Perşembe günü beş baz puan yükselerek, Janus Capital Management'ın tahvil emektarı Bill Gross'un haftalık bazda tutunması durumunda ayı piyasasının başlangıcı olarak nitelediği yüzde 2.6 seviyesini geçti. 

*Avrupa tahvilleri, Draghi'nin Perşembe günü yaptığı açıklamalarda Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun daha şahin bir tutum izlediğini belirtmesinin ardından karışık seyretti. Almanya'da 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, 2 bp artarak yüzde 0.45'e çıktı. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Perşembe günü yüzde 2 gerileyerek 29 Kasım'dan bu yana en düşük kapanışını yapmasının ardından yüzde 1.3 yükselerek varil başına 49.98 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.1 geriledi ve ons başına 1,202.90 dolara indi.

(22:20'de güncellendi)