Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalarda gözler bugünkü ABD tarım dışı istihdam verisine çevrildi. Fed'in gelecek haftaki faiz kararı öncesinde açıklanacak tarım dışı istihdamın 200 bin artması bekleniyor.

DNG Danışmanlık Stratejisti Fatih Keresteci bugünkü rakamlar içerisinde ortalama saatlik kazançların önemli olacağını söyledi. Keresteci "Çünkü istihdam tarafında Fed hedefini uzun zaman önce tutturdu. Ortalama saatlik ücretler piyasa beklentisi olan % 0.3'ün üstünde gelirse piyasa 4 faiz artışını hesaplamaya başlar.

Ama %0.1 veya %0.2 olursa dolar dünyada değer kaybeder. Çünkü %100 faiz artışı fiyatlanmışken faiz artış beklentileri gerilerse dolar küresel manada değer kaybeder. " diye konuştu.

Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Örnek ise son 2 haftadır Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalarla faiz artışının %100 oranında fiyatlandığını hatırlatarak "190 veya 200 bini aşacak olan veri, Fed'in faiz kararını değiştirmeyecek ama bu yıl için faiz artış beklentisinin 3'ten 4'e çıkmasını sağlayacaktır." dedi.

İSTİHDAM SONRASI DOLAR

Örnek beklentiden düşük gelecek verinin doların aleyhine olacağını belirterek,"Bu seviyelerin karşılanmaması piyasada hayal kırıklığı yaratır. Düşük veri gelecek hafta için beklentileri değiştirmez ama yılın genelinde tekrar 3 faiz artışını konuşuruz, bu da dolar aleyhine bir fiyatlamayı beraberinde getirecektir." değerlendirmesini yaptı. 

İstihdam verisi bugün saat 16:30'da açıklanacak. İşsizlik oranının Şubat ayında %4.8'den %4.7'ye gerilemesi, ortalama saatlik ücretlerin aylık %0.3, yıllık %2.8 artması bekleniyor.  

ABD'de Çarşamba günü açıklanan özel sektör istihdamı şubat ayında 298 bin kişi artarak yaklaşık 3 yılın en iyi performansını kaydetmişti.