Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Nomura, Pazartesi günü yayınladığı raporunda, TCMB'nin Ocak ayının ortalarından bu yana uyguladığı geç likidite penceresi fonlamalarının risk iştahının güçlü olduğu dönemlerde TL üzerinde olumlu bir etki yarattığını bildirdi. Nomura'nın raporuna göre, aynı zamanda, TCMB'nin bu politikası, risk iştahının düşük olduğu dönemlerde para birimindeki düşük performansın önüne geçmekte yetersiz kalıyor. 

Nomura, TCMB'nin Türkiye'de yapılacak referandum öncesi, "daha geleneksel" bir sıkılaşma politikası izlemesinin daha mantıklı olacağı görüşünde. 

Gecelik faizlerin 175 bp'lik artışla yüzde 11'e çıkması, TCMB'nin marjinal fonlama oranını düşürmeden bütün fonlamasını bu pencereye kaydırabilme imkanı tanıyor. TCMB'nin izlediği yöntem ise TL'de zayıflamanın öncesinde değil, sonrasında harekete geçmek. Bu sebeple, TL'deki satış dalgası, söz konusu sıkılaşmanın ön koşulu olmaya devam ediyor. 

Nomura'nın raporuna göre, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), TL'de bir satış dalgasına sebep olmaması durumunda, TCMB muhtemelen, Perşembe günü geç likidite penceresinde herhangi bir sıkılaşmaya gitmeyecek veya 25-50 bp'lik bir artışta bulunacak.