Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Hollanda'ya ekonomik yaptırımlar uygulanabileceğini dile getirdi.

Katıldığı bir televizyon programında Hollanda ile yaşanan diplomatik krizin detaylarını anlatan Kurtulmuş, krizin derinleşmeden Hollanda'nın özür dileyerek çözülmesi gerektiğini söyledi.

Siyasi yaptırımların ardından ekonomi yaptırımların gelebileceğini belirten Kurtulmuş, "İnşallah Hollandalılar bu yaptıklarını telafi edene kadar baskılarımızı sürdüreceğiz. Özür dileyecekler, bir şekilde telafi edecekler ve ilişkilerimiz tekrar yürüyecek. Siyasi yaptırımlarla başladık arkasından ekonomik alanda başka yaptırımlar da gelebilir. Hollandalılardan yaptıkları yanlıştan dönmelerini bekliyoruz. İleride gelebilir ama daha ileri taşımadan krizi başlatanın krizi çözmesini istiyoruz" dedi.

Hollanda'ya uygulanan yaptırımların misilleme olduğunu belirten Kurtulmuş, "Bu yaptırımlar misillemedir. Onlar ne yaptıysa tam karşılığıdır. Hollanda Türkyie ilişkilerinin geleceği açısından Hollanda için de uygun olandır. Yapılanlar sineye çekecek değiliz. Bu barbarlığı, gaddarlığı hoş görüyle karşılayacak değiliz. Ümit ederiz ki gelişmeler olumlu seyreder bunun için diğer alanlarda da gerekli yaptırımlar için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

"KÖTÜLÜK ORGANİZE OLMUŞ"

İslam dünyasının hükümetlerinin sessiz kaldığını belirten Kurtulmuş, "Burada çok kuvvetli destekler bekliyorduk. Halkların buna tepki gösterdiğini biliyoruz ancak hükümetlerin tepki göstermesi lazım. İslam İşbirliği Teşkilatı'nın tepki göstermesi lazım. Sağdan soldan dostlarımızın sesi duyuluyor ama bu ortak bir insanlık meselesidir. İslam dünyasında da konuşuluyor ancak bunun İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı açık ve organize bir şey. Kötülük organize olmuş, çok kuvvetli. Buna karşı insani değerleri savunanların örgütlü olması lazım" şeklinde konuştu.

BÜYÜKELÇİ GERİ ÇAĞIRILACAK MI?

Program sunucusunun "Büyükelçi geri çağırılacak mı?" sorusuna yanıt veren Kurtulmuş, "Şu aşamada değil. Oradaki Büyükelçimiz, diplomatik misyonumuz, çalışmalarımız sürdürecek. Birilerinin orada kalıp Türkiye'nin menfaatlerini koruması lazım" dedi.

HOLLANDA BAYRAĞININ İNDİRİLMESİ

Hollanda'nın İstanbul'daki konsolosluğunda bulunan Hollanda bayrağının indirilmesi konusuna değinen Kurtulmuş, "İçeriden birileri tarafından güvenlik gerekçesiyle, Türkler oraya aşırı bir hissiyatla saldırmasınlar diye yapıldığını biliyoruz. Böyle bir bilgi var, teyit edilmiş değildir. İlk andan itibaren tedbirler alındı. Dışarıdan herhangi birinin içeri girmesi mümkün değil" yorumunda bulundu.

HT