Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:45'te güncellendi)

Fed'in Perşembe günü takındığı "güvercin" tutumun etkisi, piyasaları terk ediyor. ABD hisseleri, iki haftanın en büyük kazancını sağlamasının ardından geriledi ve Hazine tahvillerinin faizi, 11 bp'lik sert düşüşünün ardından yukarı yönde hareket etti. Dolar değer kaybetti.

S&P 500 Endeksi, tarihi rekor seviyesine yüzde 0.5 kadar yaklaşmasının ardından Fed rallisinin gücünü yitirmesiyle geriledi. Sağlık hisseleri en çok kaybedenler oldu. Hazine tahvilleri, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faiz artırımına yaklaşmasının ardından İngiltere'de tahvillerin sergilediği sert düşüşe bağlı olarak geriledi. Sterlin güçlendi. Gelişen piyasa hisse senetleri, Amerika'da ekonomik büyümenin ülke dışındaki talebi artıracağı beklentileriyle Temmuz'dan bu yana olan en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Avrupa hisseleri, Hollanda'da halkçı partinin seçimleri kazanarak endişeleri azaltmasının ardından yükseldi. Petrol, varil başına 49 doların altına indi.

Fed, dünkü toplantısında, gösterge borç verme faizini çeyrek pua artırdı ve bu yıl iki faiz artırımı daha yapma konusundaki projeksiyonlarını sürdürdü. ABD hisse senetleri, Fed Başkanı janet Yellen'ın faiz kararı sonrası düzenlediği basın toplantısında, "basit mesajın ekonominin iyi gittiği" şeklinde olduğunu kaydetmesinin ardından kazançlarını genişletti. Yatırımcılar dünkü toplantıda faiz artırımına gidilmesini bekliyorlardı ve ABD Hazine tahvil faizleri ve dolar, Fed'in sıkılaştırmayı hızlandırabileeğine ilişkin işaretler verebileceği spekülasyonuna bağlı olarak yükselmişti. Bu beklenti ile yapılan işlemler Perşembe günü, Fed'in enflasyonu kontrol altına almaya yönelik çabalarında geride kalmadığını kaydetmesinin ardından tersine döndü.

Bu karardan sadece saatler sonra, BOJ para politikası konusunda değişikliğe gitmedi ve böylece ABD merkez bankası ile arasındaki politika ayrışması daha da büyüdü. Ekonominin yavaş bir şekilde iyileşmesi ve tahvil faizlerinin kontrol altında olması ile birlikte, BOJ, şimdilik harekete geçmedi. Bunlarla birlikte, PBOC, istikrarlı ekonomi ve üretim reflasyonunun bankaya Fed'i takip etme olanağı sağlaması ile birlikte borçlanma maliyetlerini artırdı. PBOC, açık piyasa işlemlerine ve orta vadeli borç verme imkanına uyguladığı faizleri yükseltti. TCMB, enflasyonun hızını kesmek amacıyla GLP faizini 75 bp artırdı.

Piyasaların izleyeceği önemli olaylar şöyle;

*ABD Başkanı Donald Trump, 2018 yılı için bütçe teklifinde bulundu. Trump, savunma harcamalarını artırmak için birçok kurumda bütçe kesintisi talep ediyor.

*ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, göreve başlamasından sonra Asya'ya yapacağı ilk ziyarette Japonya, Güney Kore ve Çin'e gidecek.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York asatiyle 13:29'da yüzde 0.2 gerileyerek 2,380.65'e indi. Gösterge, Çarşamba günü yüzde 0.8 kazanç elde etti.

*Sağlık hisseleri yüzde 1.1, enerji hisseleri ise yüzde 0.4 geriledi.

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.7 tırmandı. Gösterge, 2015 yılının Aralık ayından bu yana olan en yüksek seviyesinden işlem görüyor. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomnberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günü yüzde 1.3 ile 17 Ocak'tan bu yana en sert düşüşünü gösterdikten sonra yüzde 0.1 geriledi. 

*Euro dolar karşısında Çarşamba günü yüzde 1.2 yükseldikten sonra yüzde 0.1 zayıflayarak 1.0727 seviyesine geldi.

*Sterlin, önceki kayıplarını silerek dolar karşısında yüzde 0.6 güçlendi ve 1.2365'ten işlem gördü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Fed kararından sonra yüzde 2.50'nin altına inmesinin ardından 3 bp'lik bir artışla yüzde 2.52'ye çıktı. 

*Fransa'da tahviller, 10 yıl vadeli tahvillerin faizini 6 bp aşağı iten erken kazançlarını sildi. Gösterge faizler, yüzde 1.092'den işlem gördü. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), yüzde 0.3 düşerek varil başına 48.70 dolara indi. Brent petrolü, yüzde 0.2 gerileyerek 51.71 dolardan işlem gördü. 

*Nisan vadeli altın kontratları, New York'ta yüzde 2.3 yükselerek ons başına 1,228.40 dolara çıktı.

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi, 2015 yılının ortalarından bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. 

*Japonya'da Topix Endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasında değişikliğe gitmemesinin ardından gerçekleştirdiği kayıpları sildi. 

(22:45'te güncellendi)