Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Gebze’de muhtar ve azalarla kahvaltıda bir araya geldi. Burada yaptığı konuşmada 16 Nisan'da oylanacak anayasanın parti ya da kişilerle değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. "Bu bir rejim meselesidir" diyen Kılıçdaroğlu, başbakanlığın kaldırılmasını ve bakan sayısı ile cumhurbaşkanı yardımcılarının sayısının sınırlandırılmamasını eleştirdi. Kılıçdaroğlu, özetle şu mesajları verdi:

"BAŞBAKANLIK OSMANLI'DA VAR, YENİ SİSTEMDE YOK"

"Başbakanlığı niye kaldırıyoruz, bana bir Allah'ın kulu çıkıp anlatsın. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana var. Osmanlı döneminde de var; vezir-i azam başbakan, vezirler de bakan. Padişahın olduğu dönemde başbakan var, demokrasiye geçtik başbakanlığı kaldırıyoruz. Hangi gerekçe ile? Bana bir Allah'ın kulu anlatsın."

"BUGÜNKÜ ANAYASADA DA FESİH VAR AMA..."

"Diyorlar ya, 'Fesih yok', var arkadaşlar. Bugünkü anayasada da var. Bugünkü anayasada cumhurbaşkanı Meclis'i feshedip yeni seçime bir şartla götürüyor. Seçim olur 45 gün içinde hükümet kurulmazsa cumhurbaşkanı Meclis'i feshedip yeni seçime götürebilir. Peki değişiklikle? Arzu ettiği zaman, hükümet kuruldu kurulmadı düşünmeksizin... Görev süresi dolmadan, 'Meclis'i feshediyorum, hep beraber seçime gidiyoruz' diyebilir. 'Milli iradeyi bir kişi feshedemez' diyorsanız, 'Hayır' oyu kullanacaksanız. 'Bu doğrudur' diyorsanız 'Evet' oyu kullanacaksınız."

BİRİSİ 3 YAPAR, ÖBÜRÜ GELİR 50 YAPAR"

"Bakan sayısı... Bugün kaç bakan olacağı ve hangi bakanlıkların olacağı, görev ve yetkileri TBMM tarafından belirlenir. Yeni modelde bakan sayısını kimse bilmiyor. Kim biliyor, bir kişi. İsterse 10, isterse 50, isterse 100 bakan... İsterse hiç bakan da atamayabilir, 'Başkan yardımcıları ile ben bu işi götüreceğim' diyebilir. Başkan yardımcısının sayısı kaç, belli değil. 1, 2, 3, 500... Belli değil. Tamamen başkanın takdirine bağlı. Efendim '1,2, bilemedin 3' diyor. Efendim birisi 3 yapar, öbürü gelir 50 yapar. Yeni modelde bunları bir kişi belirleyecek. Kaç bakan, kaç başkan yardımcısı? İstediği kadar. ABD'den örnek vermeyeceğim. Afganistan'da başkan var, iki de başkan yardımcısı var. Bizde sınırlama yok."

Haberturk.com