Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(20:12'de güncellendi)

Finans piyasalarında, yatırımcıların dikkatlerini artan güvenlik risklerine çevirmeleri sonucu küresel hisse senetlerindeki karışık seyir ve Fransız tahviillerinde seçim öncesi geri çekilme ile birlikte bir tedirginlik havası görülüyor.Petrol, bu yıl içerisinde gerçekleştirdiği en uzun art arda kazançlara yönelirken dolar, çoğu büyük para karşısında zayıfladı.

 

Enerji hisseleri, S&P 500 Endeksi içerisinde iyi performans sergileyen birkaç hisseden biri oldu. Fransa'da tahviller, ülkedeki başkanlık seçimlerinin 4 taraflı bir yarışa dönüştüğünü gösteren anketlerin ardından geriledi ve faizlerdeki artışı Almanya'ya sıçratarak Şubat'tan bu yana olan en yüksek seviyesine çıktı. 

Petrol, ABD'nin Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının ardından gerçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği yüzde 3.2'lik kazançlardan sonra yükselişinin beşinci gününe girdi. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, bakanlığın petrol şirketleriyle OPEC'le yapılan 6 aylık üretim kısıtlaması anlaşmasının uzatılmasına ilişkin görüşmede bulunduğunu söyledi. 

Güvenli liman varlıklarına olan talep, finans piyasalarının ABD'de Cuma günü açıklanan ve beklentilerin altında kalan istihdam verisini üzerinen atma çabasıyla azaldı. Artan jeopolitik gerginlik ve Avrupa'da yaklaşan başkanlık seçimleri, iyimserliği engelliyor. Bu hafta gerçekleşecek kurumsal kar açıklamaları, piyasalara canlılık getirebilir. Bu hafta, JPMorgan,  Tesco ve Prada kar sonuçlarını açıklayacak. 

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

**Arjantin, Brezilya, kanada, Şili ve Güney Kore'de merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

*ABD'de Perşembe günü Citi, JPMorgan ve Wells Fargo gibi önemli bankalar kar açıklayacak.

*ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Moskova'da Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile bir araya gelecek ve bu toplantıda muhtemelen Kremlin'e Suriye'deki kimyasal silahlar konusunda baskı yapacak.

*Fed Başkanı Janet Yellen Pazartesi günü Abb Arbor, Michigan'da konuşma yapacak. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, Salı günü Minnesota İş Ortaklığı'nda soru-cevap etkinliğine katılacak.

*Dikkatler İngiltere ekonomisinde olacak. Yarın açıklanacak olan enflasyon rakamının, manşet enflasyonun önümüzdeki aylarda artış göstermesinin beklenmesine karşın Mart ayında yavaşlaması öngörülüyor. Çarşamba günü açıklanacak istihdam verilerinin de sakin çıkması beklenirken, ücret büyümesinde yavaşlama öngörülüyor.

 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Cuma günü yüzde 0.3 yükselmesinin ardından, New York saatiyle 12:05'te yüzde 0.2 geriledi. Sterlin, dolar karşısında yüzde 0.4 güçlendi. 

Hisse Seneetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, fazla değişmedi.

*S&P 500 Endeksi, 2,357.37'de yatay seyretti. Gösterge, geçtiğimiz hafta yüzde 0.3 kaybetti. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Cuma günü dört baz puan yükseldikten sonra 3 baz puan düşerek yüzde 2.35'e indi.

Emtia

*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,255.10 dolardan işlem gördü. 

*Batı Teksas petrolü (WTI), önceki iki seansın her birinde yüzde 1'den fazla yükseldikten sonra yüzde 1.3 daha tırmanarak varil başına 52.91 dolara çıktı. WTI beş gün üst üste yükselerek bu yılın en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

*Demir cevheri Cuma günü ayı piyasasına girdikten sonra yüzde 2.1 geriledi.

Asya

*Tokyo ve Sydney'de hisse senetleri, Asya Pasifik bölgesinde traderların beklenenden kötü çıkan ABD istihdam verisine küresel anlamda ilk tepki verme şansını yakalamaları ile birlikte, yükseldi.

*Güney Kore'de Kospi Endeksi, Kore Yarımadası'nda jeopolitik endişelerin sürmesi ile birlikte son beş haftanın en hızlı düşüşünü gösterdi ve won önemli para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

(20:12'de güncellendi)