Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Referanduma 2 gün kala nasıl bir sonuç çıkabileceği ve piyasayı nasıl etkileyeceğine dair tartışmalar devam ediyor.

Fon Yöneticisi Volkan Sarı Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede referandumdan evet çıkmasının politik belirsizliği tamamen ortadan kaldırmayacağını bu nedenle piyasalarda bir ralli yaşansa da bunun uzun soluklu olmayacağını söyledi.

Sarı, "Referandum bir belirsizliği ortadan kaldıracak ama sonrasında seçim ihtimali çok yüksek görünüyor. Referandum politikadaki belirsizliği tamamıyla ortadan kaldırmayacak. Piyasalar evet gelince pozitif etkilenebilir ama bu uzun süreli olmaz. Daha sonrasında ekonominin gerçeklerine dönüş olacak. Fonlama ihtiyacı buradaki en büyük sıkıntı." dedi.

HAYIR ÇIKARSA...

Sarı, "Hayır gelmesi durumunda belki piyasalar ilk anda belki olumsuz etkilenir ama sonrasında normalleşecektir. Yine ekonomik gerçekler gündeme gelecektir. Burada önemli olan yeni seçim ihtimalinin ve politik belirsizliğin ortadan kalkması olacaktır. Bir önceki seçimden bu yana kadar görüyoruz ki politik belirsizlik ortadan kalkmamış, ben bundan sonra da kalkmayacağını düşünüyorum" dedi.

"3.60'IN ALTI KALICI OLMAZ"

Son dönemde seçimle ilgili ve ekonomiyi canlandırmak için gerçekleşen yatırımların en güçlü tarafımız olan bütçeye ciddi hasar verdiğini belirten Sarı, "referandum sonrasında bunlar nasıl olacak, toparlanacak mı izleyeceğiz...Yatırımcının temkinli olması gerek düşünüyorum, düşüşlerde kurumsal yatırımcının talebi olacağını ve kurun 3.60'ın altında kalıcı olmayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Sarı, TL'de son dönemdeki pozitifliğin de gelişen piyasaların tamamında göründüğünü, bunda özellikle ABD 10 yıllıklarının ciddi olarak aşağı gelmesinin etkili olduğunu dile getirdi.  

"KISA SÜRELİ TEPKİLER OLUR"

Noor CM Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz da tepkinin kısa süreli olacağı görüşünde. Yılmaz "Evet de, hayır da çıksa erken seçim olacağını düşünüyorum. Ne çıkarsa çıksın piyasada kısa süreli tepki olacak, ama algı evetin olumlu fiyatlamaya neden olacağı yönünde.

Bundan sonra ne olacağı önemli. Cumhurbaşkanı'nın yakın zamanda seçim yok söylemi piyasaları çok rahatlatır. Çünkü erken seçim fiyatlarda yok.

Ancak en önemlisi de toplumda bir gerginlik var. Bu gerginliğin, siyasetin kullanacağı dille beraber atılması, ekonomi politikaları konularında normalleşme gibi konular piyasaları rahatlatır" dedi.

Yılmaz evet çıkarsa TL'de %1.5-2 değerlenme, hayır çıkarsa 3.75'lere atak olabileceğini ama bunların kısa vadeli tepkiler olacağını söyledi.