Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Referandum sonucunun piyasalara etkisini Bloomberg HT'ye anlatan uzmanlar, bundan sonra ekonomiye odaklanılması gerektiğini dile getirirken piyasaların gelecek açıklamaları fiyatlandıracağını belirtiyor.

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt geçiş sürecinde yapılacakların önemli olduğuna dikkat çekerek "Artık ekonominin ön plana çıkacağı bir dönem bekliyoruz." dedi.
 
Erken seçim olasılığının yüksek olduğunu belirten Akkurt erken seçimin çok fazla belirsizlik yaratmayacağı için piyasalarda çok fazla dalgalanma yaratmayacağını söyledi.

YABANCI ALGISI NASIL ŞEKİLLENİR?

Yabancıların genelde rejimlerden veya düzenden ziyade istikrara baktığını belirten Akkurt "Çin'de demokratik sistemden bahsedemeyiz ama büyük yatırımlar yapılıyor, demokratik olduğunu düşündüğümüz yerlerden yatırımcılar paralarını kaçırıyorlar. Ben referandum sonrası yabancıların görüşlerini etkileneceğini zannetmiyorum" diye konuştu.

"SİYASİ GELİŞMELER BELİRLEYİCİ OLACAK"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin'e göre siyasi gelişmeler belirleyici olacak. Metin "Cuma akşamı kurda çok sert bir hareket oldu, 3.74'e kadar yükseldi. Bu sabah piyasa olumlu havayı almıştı ama sonrasında TL'de biraz daha lokal taraftan talep geldiğini düşüüyorum.

Piyasa üzerinden belirsizlik kalktı, piyasalar oluşabilecek gelişmelere bakarak fiyatlama yapacak. Yurtdışını da unutmamalıyız. Doların güçlendiği bir döneme de girebiliriz ama kurda bugünü gösterge olarak almamak lazım. Yarından sonra pozitif hava olabilir ama ne kadar uzun sürer siyasi gelişmeler belirleyici olacak" dedi.

"ETKİSİ SINIRLI OLDU"

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen piyasaların 'evet'i önceden satın aldığını, dolayısıyla etkisinin sınırlı olduğunu belirtti. Gürleyen "Cuma günü piyasaların kapanışından sonra kurda sert bir yükseliş oldu. Borsa zaten geçen haftalarda dünyadan olumlu ayrışmıştı." dedi.

Bundan sonra piyasalardaki hareketin 2 gelişmeye bağlı olacağını belirten Gürleyen "Biri küresel risk iştahı nasıl seyredecek ve hükümet bundan sonra ne yapacak? Bunlar izlenecek" diye konuştu. Gürleyen Avrupa ve gelişmiş dünyayla ilişkilerin ileri götürülmesi gerektiğini ifade etti.

Gedik Private Varlık Yönetimi Direktörü Taner Özarslan "hem yabancı hem yerli eveti satın almıştı, o yüzden çok büyük değişim olmadı. Bu beklenti dahilindeydi, bundan sonra neler yapılacağı önemli. Yapısal reformların, ekonomiyle iligli alınacak makro ihtiyati tedbirlerin neler olacağıyla ilgili çok ciddi beklentiler var. Bundan sonra borsa için tedbirler önemli olacak, kur tarafında ise MB tavrı izlenecek." yorumunu yaptı.

"ESKİ SEVİYELERE YAKLAŞILDI"

Perform Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yalçınkaya ise "Belirsizliğin kalkmasıyla kısa süreli rahatlama oldu şimdi tekrar eski seviyelere yaklaşım söz konusu oldu..Bundan sonra yapılacaklar çok önemli. Yatırım ortamının iyileşmesi, turizmin, tarımın iyileştirilmesi, Avrupa ile ilişkilerin iyiye doğru evrilmesi beklentiler arasında.. İşsizlik, enflasyon ve büyüme ekonomide önümüzde duran önemli konular.." diye konuştu.

Yalçınkaya politik ortamın ne tarafa evrileceğinin yabancı yatırımcının davranışını belirleyeceğini de sözlerine ekledi.