Sabancı/Göçmen: Borsadaki iskonto oranımız kabul edilebilir sınırlarda değil
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen, "Bizim borsadaki iskonto oranımız çok yüksek. Kabul edilebilir sınırlarda değil" dedi
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen, 2017 yatırım hedeflerinin kesintisiz devam ettiğini belirterek, "4,5 milyar TL civarında bir yatırım hedefimiz olduğunu söylemiştik. Bunun üzerine 500 ila 700 milyon liralık ilave bir yatırım daha yapıyoruz." dedi.
Göçmen, düzenlediği basın toplantısında, yabancı ortaklarının hemen hepsinde yeni iş modellerinin hayata geçirilmesi konusunda önemli çabalar olduğunu, bunları yeni neslin Sabancısını yaratmak için ana çıkış noktası olarak kullanma hedefinde olduklarını söyledi.
2017 yatırım hedeflerinin kesintisiz devam ettiğini aktaran Göçmen, şunları kaydetti:
"4,5 milyar TL civarında bir yatırım hedefimiz olduğunu söylemiştik. Bunun üzerine 500 ila 700 milyon liralık ilave bir yatırım daha yapıyoruz. Dolayısıyla planlananda bir gecikme olmadığı takdirde yılı 5 milyar lirayı geçecek bir yatırımla tamamlıyoruz. Yani hız kesmediğimiz gibi, bazı gelecek gördüğümüz alanlarda hızımızı artırarak daha fazla yatırım yapma noktasındayız. Yeni strateji yol haritamız belli olduktan sonra bunun arkasından muhakkak yeni yatırım hamleleri de gelecektir."
Yılda bir kez performans görüşmesi yaptıklarını ancak yeni neslin "like edilmekten" hoşlandığını belirten Göçmen, "Günde 30 defa feedback vereceksiniz. Bu sosyal medya, insanları oraya getiriyor. Yılda bir defa performans görüşmesi yapmak, yeni nesil gençlere yeterince cazip gelmiyor. Benle bu şirkette hiç ilgilenen yok, hiç feedback alamıyorum bu şirkette diyor." ifadelerini kullandı.
"Grubun bir döviz riski yok"
Mehmet Göçmen, 2017nin planladığı gibi gittiğini, pozitif ve negatif bir sürpriz olmadığını, ciroda 2 haneli bir büyüme beklediklerini kaydetti.
Kurda durağan bir seyir olduğuna ancak dünyada yaşanan dalgalanmaların Türkiyeye etki ettiğine dikkati çeken Göçmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Önemli hedeflerimiz var. Enerji şirketini 2 ayrı şirket şeklinde örgütlüyoruz. Bu teşkilatlandırma aynı zamanda oranın halka arzında da kolaylık sağlayacak. Ama bunu onun için yapmıyoruz. Bu zaten işin gereği... Kardaki beklentilerimiz belki çift hanelerin ortalarına doğru, yüzde 15ler civarında... Ciro beklentimiz reel büyümeler düzeyinde ama her türlü belirsizliğe rağmen hedeflediklerimizi yaparak yolumuza devam ediyoruz. Grubun bir döviz riski yok. Enerjisada döviz borcumuz var ama onu yıllardan beri çok doğru bir şekilde yönettiğimiz için orada holding sonuçlarını etkileyebilecek bir risk oluşmuyor. Toplamda bakacak olursak bugün itibariyle döviz fazlamız var bile diyebiliriz."
"Çok hızlı gelişmeler olacak ve gireceğimiz alanlar olacak"
Sabancı Holding CEOsu Göçmen, ilave yatırımın enerjide olacağını belirterek, "Son yıllarda en yoğun işimiz o." dedi.
Göçmen, çıkacakları ya da girecekleri yeni alanlar olup olmadığına ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:
"Şu anda benim gündemimde çıkma lafı yok. Çünkü henüz Sabancı portföyü şirketlerinin yeni portföy rollerinin ne olduğu konusunda bir kararımız yok. Muhakkak girilecek alanlar olacaktır. Çünkü bu belirsizlik ortamında uzun uzun planlama yaparak adım atamıyorsunuz. Çok hızlı gelişmeler olacak ve gireceğimiz alanlar olacak. Gireceğimiz alanların küresel boyutta olanları da olacak, daha bölgesel olanları da olacak. Ama muhakkak bu süreçte yeterince değer yaratmadığına inandığımız, portföyde olsa da olur olmasa da olur diyebileceğimiz işlerden de çıkma kararı verilebilir. Çünkü dinamik ve dengeli bir portföy yönetmek anahtar kelime... Biz de dengeli ve dinamik bir Sabancı Topluluğu portföyü yöneteceğiz. Yönetirken de yeni neslin beklentileri ve yarattığı iş modelleri de hedefimiz olacak. Ama biz her işte yenisine de gireriz, eskisinden de çıkarız. Kısmen de çıkarız. O yüzden onlara da hazır olmak lazım."
Yabancı ortaklarıyla bugüne kadar sermaye koymada sorun yaşamadıklarını ifade eden Göçmen, "Yabancı ortaklarla yaşadığımız, günlük şirket yönetimlerini stratejik ve taktiksel operasyonel seviyede etkileyen bir durum yok." dedi.
Akçansaya ilişkin bir soru üzerine de Göçmen, "Akçansada bekleyen bir yatırım kararımız yok ki ertelensin. Bizim onlarla planlamış olduğumuz bir yatırım yok." ifadelerini kullandı.
"(Rüzgar ihaleleri) Şu anda girecekmiş gibi hazırlık yapıyoruz"
Mehmet Göçmen, rüzgar ihalelerine ilişkin soru üzerine, "Şu anda girecekmiş gibi hazırlık yapıyoruz. Girelim ya da girmeyelim diye bir yönetim kurulu kararımız yok. Görüşmelerimiz devam ediyor." dedi. Göçmen, birbirinden farklı iki iş modelini tek ihalede birleştirmenin çok doğru olmayacağını düşündüğünü ancak girip girmeme konusunda kararlarının henüz net olmadığını bildirdi.
Göçmen, alanlar noktasında şuna ya da buna girmeme gibi bir kuralları olmadığını belirterek, "Ülke yararına olacak, en az bir bölgesel oyunun parçası olacak, küresel oyunun bir parçası olacak. Mesela biz altyapı işlerinde güçlü değiliz. Dolayısıyla buraya girerken gücümüzü test edeceğiz. Sabancı farkını yaratabileceğimiz alanlara girmemiz lazım. İyi iş olabilir ama bizim DNAlarımıza yatkın değilse o maceraya girmeyeceğiz." şeklinde konuştu.
"Amerika pazarı çimento konusunda bakılması gereken bir pazar"
Sabancı Holding CEOsu Göçmen, yerli otomobilin şu anda gündemlerinde bulunmadığını ifade ederek, "Yerli otomobilin yeni iş modelli versiyonu bizim gündemimizde. Elektrikli olanı şu an Temsada... Türkiyenin en başarılı elektrikli otobüsünü yapıyoruz. Prototipi hazır ve bunu çoğaltmayı düşünüyoruz." dedi.
Göçmen, elektrikli araçların şarj üniteleri ve bu tür bataryaların Türkiyede üretilmesini çok önemsediğini, bunların bakılması gereken alanlar olduğunu söyledi.
Çimsanın yatırım arayışı ile çimento pazarına yönelik sorular üzerine de Göçmen, şöyle dedi:
"Bu plandan vazgeçmedik. Bunu daha somutlaştırıp hayata geçirme, yeni dönemdeki önceliklerimizden bir tanesi. Amerika pazarı çimento konusunda bakılması gereken bir pazar. Zaten beyaz çimentoda o pazara bakıyoruz. Açıkladığımız 35 milyon dolarlık bir yatırım da vardı. Bu yıl o yatırımı yapacağız. Amerika, başka alanlarda da baktığımız bölgelerden bir tanesi."
"Sanayi ağırlıklı büyümek istiyoruz"
Sanayi ağırlıklı büyümek istediklerini ifade eden Göçmen, bir soru üzerine, BDDK kuralları gereği bankaların dağıtabildiği temettülerde birtakım sınırlamalar olduğunu anımsatan, bugün Akbankın, dağıtılabilir karının tamamını dağıtamadığını anlattı.
Göçmen, "Ne oluyor? İçeride tutuyor. Dolaylı olarak biz bankaya yatırım yapmış oluyoruz. İçeride tuttuğumuz kar ne kadarsa o kadar para koymuş oluyoruz. Diğer taraflara yatırım yapalım ama otomatik olarak her yıl birkaç milyar bankaya yatırım yapıyoruz. İçeride tuttuğumuz temettü yatırımdır." diye konuştu.
"Biz şu veya bu nedenlerle doğru değerlendirilmiyoruz"
Mehmet Göçmen, Sabancı Holdingin borsadaki değerine ilişkin soru üzerine de, şu görüşleri dile getirdi:
"İki grubun da (Sabancı, Koç) net aktif değerlerine baktığınız zaman birbirine hala çok yakın. Ama bizim borsadaki iskonto oranımız çok yüksek. Kabul edilebilir sınırlarda değil. Yani bizi yarı yarıya değer düşürten borsadaki iskonto oranımızdır. Bakıldığı zaman yatırımlarımıza, 10 milyar dolarlık bir net aktif büyüklüğümüz var. Ama borsaya baktığımızda 6 küsur milyar dolarlardayız. Normalde bir holding iskontosu yüzde 5-10, hadi bilemediniz yüzde 15 olur. Yüzde 25 daha artırın, getirin 7,5-8 milyar dolara, ondan sonra rakiple karşılaştırın, neredeyiz? O kadar fark olmadığını göreceksiniz. Bizdeki durum borsa iskontosu yüzünden oluyor. Biz şu veya bu nedenlerle doğru değerlendirilmiyoruz. Yeni dönemdeki önceliklerden bir tanesi de budur. Şeffaflığı yaratarak, o kurallar içerisinde borsadaki pazar değerimizi, normal kabul edilebilir bir iskonto seviyesine çekebilmektir..."
Carrefoursanın değerinin 2 misli olmasının, performansı ile ilgili olmadığını belirten Göçmen, bu şirketin kağıdının halka arzının, arz edilen miktarının çok düşük olmasından kaynaklanan bir durum olduğunu, günlük işlemlerin çok rahat fiyat oluşturabildiğini, gelecek dönemde orada derinliği artırmaları gerektiğini söyledi.
"(İkincil halka arz) Şu anda gündemimizde yok"
Sabancı Holding CEOsu Göçmen, holdingde ikincil halk arzı düşünüp düşünmediklerine ilişkin soruya, "Şu anda gündemimizde yok. Şu anda Enerjisa dahil, gündemimizde yok. Şu anda alınmış bir halka arz kararımız yok. Ama Enerjisada yaptığımız yeniden yapılandırma, hem şirketi daha iyi yönetmemizi sağlayacak hem de yarın, öbür gün halka arz kararı verirsek bunu daha kolaylaştıracak bir yapılanmadır. O biraz abartılarak halka arz diye adlandırılıyor ama şu anda bizim herhangi bir şirketimizde, Sabancı Holdingin kendisi dahil, bir halka arz kararımız yok." karşılığını verdi.
Gıda enflasyonuna yönelik bir soru üzerine Göçmen, bütün büyük gıda perakendecilerinin borsaya açık olduğunu hatırlatarak, bu grupların hemen hepsinin karlarının önemli bölümünü gıda dışı kategorilerden elde ettiğini bildirdi.
Göçmen, bu şirketlerin portföylerinde birçok yabancı fon olduğunu ifade ederek, "Bunları da etkileyebilecek yanlış sinyaller çıkmamalı diye düşünüyorum. Herkes her aklına geleni söylediği takdirde bir taraftan yabancı sermayeyi getirelim yurt dışından, Türkiyenin yüzünü ağartalım diyorsunuz. Nasıl bir mesaj veriyorsunuz fonlara? Bence her adımımızda ülke menfaatlerini ön plana koyarak adım atmamız en doğrusu olacak. Çok fazla spekülasyona neden oluyoruz." diye konuştu.
Trafik sigortasında alınan kararın da sürdürülebilirliliğinin olmadığının savunan Göçmen, devamla şunları kaydetti:
"Bu önemli bir sorun mudur, önemli bir sorundur. Esnaf, vatandaş için önemlidir. Öyleyse bunu tarım sigortası gibi yapın, deprem sigortası gibi yapın. Nasıl bunu ayrı bir fonda yönetiyorsunuz, madem bunun sosyal bir boyutu var, bu da öyle yönetilsin. Ama bunun fiyatlandırmaları deforme edecek şekilde yapılmaması lazım. Çünkü Türkiyede sigorta sektöründe çok ciddi yabancı var. Bu sadece şirket ortağı olarak değil, halka açıklık tarafında da pozisyon almış bir sürü yabancı fon var. O yüzden çok titiz ve dikkatli olunması lazım."
Göçmen, şu anda sigorta şirketlerinin çok karlı, çok sağlıklı bilançolara sahip olmadığını söyledi.
"Ben yüzde 20yi orta-kısa vadede gelebilecek seviye olarak görüyorum"
Mehmet Göçmen, iskontolarının nerelerden kaynaklandığının bilincinde olduklarını, bunun üzerinde çalıştıklarını ve hep gündemlerinin bir yerinde olduğunu belirterek, "Son bir aydır bunan üzerine çok yoğun çalışıyorum." dedi.
Göçmen, bu durumun bugün oluşmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Sebeplerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bunların birtakım tedavileri kısa vadede cevap alınabilecek gibi ama bir kısmı portföyün gelişmesine paralel, daha zaman alabilecek kısmı var. Enerjisanın değerinin şeffaflaşması kısa vadede olabilecek bir şey. O şeffaflaştığı zaman gerçek değeri ortaya çıkacak. Şu an piyasalar Enerjisanın değerini göremiyorlar. Bizim portföyde atacağımız dinamik adımlar bu belirsizliklerin bir kısmını ortadan kaldıracak. Bizim bunun iletişimine biraz daha fazla önem verip bunu daha çok ve daha sık anlatmamız lazım. Ama bu bizi getirir getirir, olması gereken yüzde 5-10lar mertebesine değil ama bugünkü yüzde 40 da kabul edilebilir değil. Ben yüzde 20yi orta-kısa vadede gelebilecek seviye olarak görüyorum. Kısa vade bu yıl, orta vade de gelecek yılı kapsıyor."
Hisse alım konusuna ilişkin soruya da Göçmen, "O benim konum değil. Yönetimin önerisiyle, ortakların verebileceği bir karar. Şu anda gündemde öyle bir karar yok." yanıtını verdi.