Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Oyların çoğunlunun sayımı tamamlanırken iktidardaki Muhafazakar Parti lideri Başbakan Theresa May'in gücünü kaybetmiş olduğu görülüyor. Ülkede herhangi bir siyasi partinin tek başına iktidar olması için parlamentoda bulunan 650 milletvekilinin yarısından bir fazla olan 326 sayısına ulaşması gerekiyor. BBC'ye göre May'in partisi 318 milletvekili çıkardı. Bu durumda iktidar partisi tek başına hükümet kuracak milletvekiline ulaşamıyor, bir koalisyon veya azınlık hükümeti ihtimali belirmiş durumda..

Piyasalar için de sürpriz olarak görülen bu sonuçlar sterlinin dolar karşısında 7 haftanın en düşük seviyesine inmesine neden oldu.

Kesin sonuçlar açıklanmadan önce görüşlerini paylaşan bazı uzmanlar sonuçların piyasa için Brexit kararından daha kötü olabileceğini belirtiyor.



"BREXIT İÇİN BÜYÜK BELİRSİZLİK"

FXTM Araştırma Bölümü Başkan Yardımcısı Jameel Ahmed, "Piyasa perspektifinden bakıldığında çoğunluk çıkmaması en kötü senaryolardan biri. Çünkü AB ile Brexit müzakerelerinin gerçekleşeceği bir dönemde daha büyük belirsizlik yaratıyor. May erken seçim kararı aldığında müzakerelerde elini daha güçlendirmek istersen bu sonuçlar daha büyük siyasi belirsizliklere kapıyı açtı" yorumunu yaptı.

Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Craig Erlam da sonuçların daha fazla belirsizliğe neden olduğunu ifade ediyor. Uzman, "sterlin/dolar sandık çıkış anketiyle %2'den fazla geriledi ve aşağı yönde hala kırılgan görünüyor" dedi.

İngiltere'deki Berenberg ekonomisti Kallum Pickering, "Kısa vadeli belirsizlikler açısından piyasa bu durumu Brexit oylamasından daha kötü algılayabilir. Çoğunluk sağlanamaması partiler arasında uzlaşıyla sonuçlanırsa daha yumuşak bir Brexit stratejisi ve uzun vadede daha olumlu bir piyasa tepkisi olabilir. Ancak kilit konularda uzlaşı olmazsa belki ikinci kez Brexit veya genel seçime gidilmesi söz konusu olabilir." dedi.

Daiwa Capital Markets Araştırma Müdürü Grant Lewis ise "May Başbakan olarak kalsa dahi bu uzun soluklu olmayabilir" değerlendirmesini yaptı.

Marketwatch