Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bloomberg'ün anketine katılan 49 ekonomiste göre Fed, 2017'de iki kez daha faiz artırımına gidecek ve enflasyon görünümündeki belirgin düşüşe rağmen yıl sona ermeden bilanço daraltmaya başlayacak.

5 – 8 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen anketin sonuçlarına göre ekonomistler, Fed'in Çarşamba günkü toplantısında ve Eylül ayında faiz artırımına gitmesini, ve ardından bilanço küçültmeye başlamasını bekliyor.

Ekonomistlerin daha önceki tahminleri faiz artırımına Haziran ve Aralık aylarında gidileceği yönündeydi. Bu durum sıkı para politikasına ilişkin beklentilerin, Fed'in enflasyon hedefine yakın bir zamanda ulaşacağına yönelik azalan güvene karşın bir miktar arttığını işaret ediyor.

Fiyatlardaki artışın temposunda son dönemde görülen düşüşün ardından, katılımcıların sadece yüzde 11'i enflasyonun ardı ardına üç ay Fed'in yüzde 2 hedefinde veya üzerinde geleceğini düşünüyor. Mart ayındaki ankette ise aynı beklentiyi taşıyan ekonomistlerin oranı yüzde 42 idi.

New York'ta Societe Generale kıdemli ABD ekonomisti Omair Sharif, “Çekirdek enflasyonda geniş çağlı bir yavaşlama var ve bu ısrarcı bir şekilde hedefi tutturamamaya neden olabilir.” dedi ve “ Fed enflasyon görünümlerine ilişkin daha dikkatli olmalı” şeklinde devam etti.