Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:36'da güncellendi)

ABD teknoloji şirketlerine gelen satışlar Asya ve Avrupa piyasalarına yayılıyor ve Güney Kore'den Hollanda'ya, hisse senetlerini aşağı çekiyor. Sterlin, Theresa May'in İngiltere'deki seçimlerin yansımaları karşısında verdiği mücadeleyle geriledi.  

Samsung Electronics Co., ASML Holding NV ve Tencent Holdings Ltc., Avrupa ve Asya piyasalarında en çok kaybedenler oldu ve gösterge endeksleri aşağı çekti. ABD endeks vadelileri, piyasalar Nasdaq 100'ün Cuma günü gerçekleştirdiği sert düşüşü sindirmeye devam ederken geriledi. Sterlin, 8 ayın en büyük düşüşünün ardından İngiltere'de süregelen siyasi belirsizliğe bağlı olarak gelişen "yumuşak Brexit" müzakerelerinin potansiyel faydalarını görmezden geliyor gibi görünüyor. Palladyum, dünya çapındaki rallisini genişletti. 

Teknoloji hisselerindeki satış dalgası, Goldman Sachs Group Inc.'nin küresel baş yatırım yetkilisi Robert Boroujerdi'nin, Facebook Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc., Microsoft Corp. ve Google'ın ana şirketi Alphabet Inc.'deki düşük volatilitenin yatırımcıların dönemsellik ve regülasyon gibi riskleri görememesine neden olduğu yoluındaki uyarısının ardından geldi. Şu anki esas soru, teknoloji hisselerindeki düşüşün ABD boğa piyasalarında sadece bir duraksama mı yoksa daha temelde bir çatlak mı temsil ettiği.  

Tokyo'da Japan Asia Securities genel müdürü yardımcısı Mitsuo Shimizu, "Küresel hisse senedi rallisini destekleyen ABD internet teknoloji şirketlerinin şimdi keyif kaçıran unsurlar olma ihtimali var" dedi.

Washington dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor. ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions, görevden alınan FBI Direktörü James Comey'in Perşembe günü Kongre'deki ifadesinin ardından, 2016'daki başkanlık seçimlerine Rusya2nın müdahalesi konusundaki iddiaları yanıtlamak için Senato İstihbarat Komitesi'nde konuşma yapmayı talep etti. Bunun yanında, yatırımcılar ayrıca merkez bankalarının kararlarını da izleyecek.. Fed'in Çarşamba akşamı sona erecek iki günlük toplantısında faiz artırımına gitmesi bekleniyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Theresa May Pazartesi günü partisinin millervekilleri ile bir araya gelecek ve görevini sürdürüp sürdüremeyeceğini test edecek.

*Fed politika yapıcıların bu haftaki toplantıda faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Japonya ve İngiltere merkez bankaları da bu hafta politika tolantılarını gerçekleştirecek.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 11:30'da yüzde 0.9 düştü. ASML Holding, yüzde 4.1 geriledi. 

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 geriledi. Gösterge endeks Cuma günü yüzde  0.1 düşerken, teknoloji şirketlerinin ağıtlıkta olduğu Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 1.8 geriledi. Apple yüzde 3.9 düşerken, Microsoft, Amazon, Facebook ve Alphabet, tümü birden yüzde 2'nin üzernde kayıplar yaşadı.

Para Birimleri

*Sterlin dolar karşısında, Cuma günü yüzde 1.6 düştükten sonra yüzde 0.4 daha düşerek 1.2700 seviyesine indi.

*Euro, yüzde 0.2 güçlendi ve 1.1218 dolara çıktı. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçtiğimiz 3 seans boyunca yüzde 0.5 kazanç elde etmesinin ardından yüzde 0.1 düştü. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizifazla değişmedi. 

*İngiltere'de gösterge faizler, Cuma günü gerçekleştirdiği üç baz puanlık düşüşün ardından üç baz puan daha düştü. Fransa'da faizler 4 bp, Almanya'da ise 1 bp düştü. 

*İtalya'da 10 yıllıkların faizi 6 baz puanlık sert düşüş gerçekleştirdi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI), Suudi Arabistan ve Rusya'nın, OPEC ve müttefiklerinin küresel aşırı arzın önüne geçmek amacıyla koordine bir şekilde üretim kısıtlamasına gittikleri konusunda yatırımcıları rahatlatma çabalarının ardından yüzde 1.3 yükseldi ve varil başına 46.42 dolara çıktı.

*Altın üç günlük düşüşün ardından yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,269.74 dolara tırmandı.

*Palladyum, yüzde 1.2 yukarıdan işlem görmeden önce yüzde 2.7 kadar tırmandı. 

Asya

*MSCI Asya Pasifik Endeksi içerisinde teknoloji hisseleri en çok kaybedenler oldu ve endeks, yüzde 0.3 düşüş sergiledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, Samsung'un gerçekleştirdiği yüzde 1.6'lık düşüşle yüzde 1 kaybetti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, Tencent Holdings'in yüzde 2.5 gerilemesiyle yüzde 1.2 düştü. 

*Avusturalya, Malezya ve Filipinler'de piyasalar, tatil dolayısıyla kapalıydı.

(14:36'da güncellendi)