Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:36'da güncellendi)

ABD hisseleri, teknoloji hisselerindeki satışların şiddetlenmesiyle son beş gün içerisinde dördüncü kez geriledi. Nasdaq endeksleri, yüzde 0.6'dan fazla kaybetti. Dolar ve Hazine tahvillerinin faizi, yatırımcılar Fed'in takındığı daha şahin tutumu sindirirken yükseldi. 

Alphabet'ten Facebook'a, büyük ölçekli teknoloji hisseleri, ABD'de hisse senetleri iki haftanın en düşük seviyesine inerken geriledi. Avrupa hisseleri, Bloomberg Emtia Endeksi'nin bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyiesine inmesine bağlı olarak maden hisselerine gelen satışlarla birlikte Nisan ayında gelmiş olduğu düşük seviyelere geriledi. Dolar güçlendi ve 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, Fed'in güçlü işgücü piyasasının sonuç zayıf enflasyonun önüne geçeceğini öne sürmesiyle tırmandı. Ham petrol, yedi ayın en düşük seviyesine yakın bir seviyeden işlem gördü.  

Yatırımcılar, çoğu hisse senetlerinin bu yıl rekor seviyelerine gelmelerine en çok katkıda bulunan büyük teknoloji hisselerini satmaya devam etti. Tüketici fiyatlarındaki yumuşama, ABD'de işgücü piyasasının sağlam kalmayı sürdürmesine rağmen enflasyonun hızlanacağı yönündeki tartışmaları desteklemedi ve Fed politika yapıcılarının "politika hatası" yaptıkları yönündeki şüpheleri artırdı. 

Öte yandan, konu hakkında bilgiye sahip üç kaynağa göre, Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesini soruşturan özel bir konsey, Trump'ın FBI'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında yürütülen soruşturmayı durdurmada yardımlarını isteyip istemediğini öğrenmek için iki üst düzey istihbarat yetkilisi ile görüşmeyi planlıyor.

Piyasalarca izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Japonya Merkez Bankası Cuma günü iki günlük toplantısını sonlandıracak. Ekonomistler para politikası konsuunda bir değişiklik beklemiyor, ancak enflasyon görünümü konusunda fikre sahip olabilmek için, karar sonrası yapılacak açıklamaya ve Başkan Haruhiko Kuroda'nın konuşmasına bakılacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:43'te yüzde 0.3'lük bir düşüşle 2,430.51'e indi. Gösterge içerisindeki teknoloji hisseleri, yüzde 0.5 kaybederken, gayrimenkul ve kamu hizmeti hisseleri en çok kazananlar oldu. 

*Teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksleri, en az yüzde 0.6 düştü. Dow Jones, yeni  geldiği rekor seviyesinden geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.4 geriledi.

*Gelişen piyasa hisse senetleri, yüzde 1.2'lik sert bir düşüş sergiledi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, üç günlük kaybın ardından yüzde 0.6 yükseldi.

*Yen dolar karşısında, Çarşamba günü yüzde 0.5 değer kazandıktan sonra yüzde 0.7 düşerek 110.34 seviyesine indi.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 zayıflayarak 1.2741 seviyesine indi ve euro dolar karşısında yüzde 0.6 geri çekilerek 1.1151 seviyesine geldi.

Tahviller

*10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi, Çarşamba günü 8.5 baz puan düşerek yüzde 2.13 ile Kasım ayından bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra üç baz puan yükselerek yüzde 2.13'e çıktı.

*İngiltere'nin gösterge tahvillerinin faizi dokuz baz puan yükselerek yüzde 1.01'e ve Fransa ve Almanya'nın 10 yıllıklarının faizleri altı baz puan yükseldi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) vadelileri, yüzde 0.7'lik bir düşüşle varil başına 44.43 dolara indi. 

*Altın vadelileri, yüzde 1.5 geriledi ve ons başına 1,256.50 dolara geldi.

*Bakır, Londra Metal Borsası'nda yüzde 0.7 düştü ve ton başına 5,661 dolarda tutundu. 

(22:36'da güncellendi)