KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya merkezli yabancı para birimi stratejistlerine göre, euro ve yen, Fed'in parasal sıkılaşmayı yavaşlatırken Avrupa ve Japonya'da merkez bankalarının teşvik politikasından çıkmaya yönelmesi görünümüyle şaşırtmaya devam ediyor.

Traderlar, yılın ilk yarısında 2 kez faiz artıran Fed'in yıl içerisinde bir kez daha faiz artırmasını fiyatlıyor. Bunun yanı sıra, bilanço küçültme planına ilişkin detayları paylaşma kararı, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının varlık alımlarını azaltmayı düşüneceği spekülasyonunu kuvvetlendirebilir. Bu ay, Avrupa Merkez Bankası, faizleri daha fazla düşürmeyeceğini bildirirken, Japonya Merkez Bankası'nın ise başkan Haruhiko Kuroda'nın teşvik politikasını yakın bir zamanda sonlandırmaya niyetli olmadığını yinelemesine rağmen politika değişikliği üzerine düşündüğü söyleniyor.

Tokyo'da JPMorgan Chase & Co. yabancı para birimi strateji müdürü Junya Tanase, "Yılın ikinci yarısı için görünen o ki dolar, üç parra birimi arasında en zayıf " dedi ve "Fed'in halihazırda nötrleştirici politikasıyla birlikte Avrupa ve Japonya merkez bankalarını saran tahvil alımı azaltma programı, para politikalarını uyumlu hale getiriyor. Böylece, euro ve yenin dolar karşısında güçlenmesi için uygun bir ortam oluşuyor" diye  konuştu.



Tanase, yıl sonuna kadar euronun 1.15 dolara, yenin ise 105 dolara ulaşacağı tahmininde bulundu. Yen, Perşembe günü Tokyo saatiyle 15:20'de dolar karşısında 111.06'dan işlem görürken euro ise 1.1172 dolardan işlem gördü.

Dolar, bu yıl bütün G-10 paraları karşısında zayıfladı ve Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde  5.3 düştü. ABD'de mali politika ve vergi reformu sürecindeki yavaşlık, Hazine tahvili faizlerindeki düşüş ile birlikte Avrupa ve Japonya'da ilerleme kaydeden ekonomik büyüme, dolara baskı yaptı. Euro, dolar karşısında yüzde 6.2'lik yükselişle en iyi performansı sergileyen para birimi olurken yen, dolar karşısında yüzde 5.1 güçlendi.      

 

Advertisement