Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İlk halka arzı gerçekleştirilen üç Türk şirketinin (Londra'da arz edilen Global Ports Holdings Ltd. ve DP Eurasia NV, İstanbul'da Mavi Jeans) ortalama işlem hacimleri, işlem görmeye başlamasının haftalar sonrasında azaldı.

Londra'da Blackfriars Asset Management portföy yöneticisi Anastasia Levashova, “Türk şirketlerininilk halka arzı önemli ölçüde yüksek fiyatlanmıştı ve bu nedenle arz sonrasında fazla talep üretmedi.” dedi. Levashova, “Avrupa'da yaz tatili uyuşukluğu ve potansiyel yatırımcıların bu şirketlere ilişkin az bilgi sahibi olması cansız işlemlerin arkasındaki diğer unsurlar olabilir” şeklinde devam etti.

Liman işletmecisi Global Ports hisse senetlerindeki işlem hacmi, Bloomberg tarafndan derlenen verilere göre, 15 Mayıs'ta gerçekleştirilen hacmin ortalama yüzde 4.5'i kadar oldu. Domino's Pizza'nın Türkiye, Rusya, Azerbaycan ve Gürcistan'daki restoranlarını işleten DP Eurasia, 28 Haziran'da Londra'da gerçekleştirilen harka arzın ardından benzer bir seyir izledi. 15 Haziran'da İstanbul'da işlem görmeye başlayan Mavi Jeans için de durum pek farklı değil.

Levashova, “İnsanlar bilinen hisse senetlerini iskontolu şekilde satın aldılar ve geçmiş performansı bilinmeyen, yeni ve büyük halka arzları takip etmeye ihtiyaçları yoktu.” dedi.

Gelişen piyasalarda şirketler bu yıl, uluslararası yatırımcıların riskli varlıklara yönelik artan iştahından yararlanmak için halka arz yoluna gittiler. Doğu Avrupa'da şirketler 2017 yılında şimdiye kadar 2.5 milyar dolar (bir önceki yılın iki katı) topladı. Türk şirketleri de yaklaşık üç yıllık siyasi istikrarsızlığın uluslararası yatırımcıların ilgisini azaltması ardından, benzer şekilde halka açılma yoluna gidiyor.

Bloomberg News