Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:25'de güncellendi)

Hisse senetleri, Çarşamba günü, olumlu kar açıklamalarının desteğiyle, yükseldi. S&P 500 ve Nasdaq Bileşik Endeksi, Salı günü rekor seviyelerine gelmelerinin ardından, Çarşamba günü reko tazelediler. Euro, Avrupa politika yapıcılarının Perşembe günkü faiz kararının öncesinde Frankfurt'ta toplanmasıyla son kazançlarının bir kısmını geri verdi. Petrol dalgalandı. 

ABD'de, S&P 500 Endeksi'ndeki hemen hemen her sektör, enerji hisselerinin kazançlara öncülük etmesiyle, yükseldi. Vertex Pharmaceuticals Inc., yüzde 20'den daha fazla yükseldi. Nasdaq 100 Endeksi tüm zamanların rekor seviyesine ulaştı. Dow Jones Sanayi Endeksi de yükseldi. Ancak, IBM'in hayal kırıklığı yaratan ikinci çeyrek satışları, endeks üzerine ağırlık yaptı. 

 

Euro bölgesi ortak para biriminin 2015 yılının Ağustos ayından bu yana geldiği en yüksek seviyeden gerilemesiyle birlikte, piyasalarda bugün, trendler yön değiştiriyor. Yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal teşvik konusundaki planlarını ve faiz kararının açıklandığı zaman bankanın tutum değiştirme olasılığını fiyatlıyor. Dolar, ABD sağlık reformu yasa tasarısının hayata geçirilememesiyle Salı günü Eylül'den bu yana olan en düşük seviyesine inmesinin ardından yukarı yönde hareket etti. Stoxx Europe 600 Endeksi, ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinden sonra yükseldi. Electrolux AB ve ASML Holding NV, kar açıklamarı sonrası, kazananlar arasındaydı. 

Yatırımcılar, haftayı hisse senedi piyasalarını rekor zirvelerine taşıyan ve büyümeyi canlandıran gevşek para politikalarına dair ipuçları görmek adına Avrupa Merkez Bankası'nı ve Japonya Merkez Bankası'nı yakından takip ederek geçirecek. Traderlar, karışık ekonomik veri ile cansız enflasyon rakamlarının bulunduğu ve ABD hükümetinin gündemini yürürlüğe koymakta zorluk çektiği bir ortamda şahinvari beklentilerini yeniden değerlendiriyor.  

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günü toplanacak. Bloomberg Intelligence, bu toplantıdan değişiklik çıkmasını beklemiyor ve 2019'dan önce bir faiz artırımı öngörmüyor. Reuters, ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberinde, bankanın varlık alımlarını açık uçlu tutma konusunda istekli olduğunu kaydetti.

*Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Perşembe günkü toplantısında değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:26'da yüzde 0.4 yükseldi. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.7 yükseldi. Her iki endeks de Salı günü rekor seviyelerine ulaşmıştı. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.8 yükseldi. İngiltere'nin FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.6 yükseldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.4 yükselerek 476.44 seviyesine geldi ve yükselişinin dokuzuncu gününde gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. 

Tahviller ve Para Birimleri

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, 1 baz puanlık artışla yüzde 2.27'ye çıktı. 

*Almanya'da 10 yıllıkların faizi, 1 baz puan düştü ve yüzde 0.54 seviyesine geldi. 

*İngiltere'de gösterge faizler de 1 baz puan azaldı ve yüzde 1.191'e geriledi. 

*Euro, yüzde 0.3 değer kaybetti ve 1.1515 dolardan işlem gördü ve haftanın en büyük düşüşünü sergiledi. 

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi fazla değişmedi. 

*Sterlin, yüzde 0.1 zayıfladı ve 1.3022 dolardan işlem gördü. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek, 111.79 seviyesine geldi. 

Emtia

*Altın, yüzde 0.1'lik bir düşüşle ons başına 1,241.48 dolara indi. 

*Batı Teksas Petrolü(WTI), yüzde 1.6 yükseldi ve varil başına 47.15 dolara ulaştı.

*Demir cevheri, gerçekleştirdiği yüzde 2.7'lik yükselişle 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Asya

*Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi, banka hisselerindeki tırmanışla yüzde 0.8 yükseldi.

*Asya piyasalarında kazançların başını Çin hisseleri çekti. Şangay Bileşik Endeksi, yüzde 1.4 yükseldi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi, yüzde 0.6 yukarıda seyretti. Japonya'da Topix Endeksi, kayıplar ve kazançlar arasında gidip gelirken Güney Kore'de Kospi Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

(22:25'de güncellendi)