Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD merkez bankası Fed, bugün sona eren iki günlük toplantısında, enflasyon hedefine doğru ilerlemeyi değerlendirerek, 4.5 trilyon dolara yükselen bilanço büyüklüğünü "göreceli olarak yakın bir zamanda" küçültmeye başlayacağını duyurdu ve gösterge faizi değiştirmedi.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan karar metnine göre, 9 FOMC üyesi, faiz oranını yüzde 1.00-1.25 aralığında tutma kararını oybirliğiyle aldı.

Muhtemelen Eylül'de olması öngörülen bilanço normalleştirmesinşn başlangıcı, şimdi dokuzuncu yılına giren ekonomik toparlanmada diğer bir politika köşe taşını oluşturuyor. Fed, politika faizini Aralık 2008'de sıfır seviyesine düşürmesinin ardından, uzun vadeli borçlanma maliyetlerini düşürebilmek için trilyonlarca dolarlık tahvil alımı yaptı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün süren toplantısının ardından yaptığı açıklamada, "Ekonomik görünüme yönelik kısa vdeli riskler neredeyse dengelenmiş durumda," dedi ve "Hanehalkı harcamaları ve işletmelerin sabit yatırımları genişlemeye devam etmekte" şeklinde görüş bildirdi.

Fed gözlemcileri, "göreceli olarak yakın zamanda" söyleminin açıklamada yer almasının, Fed'in bilanço daraltma programını Eylül ayındaki toplantıda duyuracağını işaret ettiğini öngörmekte.

Fed açıklamasında ayrıca, komitenin enflasyondaki gelişmeleri yakından izlediğini de kaydetti.

Açıklamada, piyasaların en çok dikkatini çeken nokta ise bilanço küçültme programının zamanlamasına yönelik değişiklik oldu.

"FOMC, bilançosunu normalleştirme programına, ekonominin beklendiği gibi gelişmesi halinde, görece yakında başlamayı öngörüyor" ifadesine yer verilen bildirinin geçen ay yayınlanan bir önceki halinde "görece yakında" yerine "bu yıl" kullanılmıştı.

Diğer Artırım

ABD merkez bankacıları gösterge politika faizi, acil para politikasını kaldırmaya başladıkları tarih olan Aralık 2015'ten bu yana dört kez yükseltti ve diğer artırımı bu yılın sonuna dek yapacaklarını işaret etti.

Haziran ayında, FOMC, blançosunda ivadesi dolan ABD Hazine tahvilleri ve mortgage bazlı menkul kıymetleri "bu yıl" kademeli olarak azaltmaya başlayacağını duyurdu.

Fed Başkanı Janet Yellen, fiyat baskılarının son dönemde azalmasıyla birlikte, enflasyon yüzde 2 olan hedefin altında kalırken, işgücü piyasasının güçlenmesine izin verdi. Politika faizi son toplantıda yüzde 1 ile yüzde 1.25 arasında tutuldu.

Fed'in bugünkü açıklamasında, enflasyondaki zayıf dönemin devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, Fed, "12 aylık bazda, genel enflasyon ve gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon düştü ve yüzde 2 hedefinin altında kaldı" dedi.

İşsizlik ve Enflasyon

ABD'de işsizli oranı Haziran ayında yüzde 4.4 seviyesinde gerçekleşti ve Fed'in tam istihdam seviyesi olarak gördüğü yüzde 4.6'nın altında kaldı. Enflasyon son beş yılın büyük kısmında merkez bankasının hedefinin altında kaldı. Fed'in izlemeyi tercih ettiği enflasyon göstergesi Mayıs ayında sona eren 12 aylık dönemde yüzde 1.4 yükseldi.

FOMC, ekonomik verilerin tahminlere paralel gelmesi durumunda, gösterge faizi "kademeli" artırmaya devam edeceği yolundaki söylemini sürdürdü.

Fed, açıklamasında, "Komite gerçekleşen ve beklenen enflasyon gelişmelerini, simetrik enflasyon hedefini göz önüne alarak, yakından izlemeye devam edecek" dedi.

Fed'in bugünkü kararı oy birliği ile alındı.