Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez'in faizleri değiştirmeme kararını yorumladı.

Goldman Sachs yolladığı notta "MB faizleri değiştirmedi, şahin tutumunu sürdürdü" ifadesine yer verdi. Raporda "enflasyon beklentileri tüm zamanların zirvelerinde kalmaya devam ediyor. Banka, bu durumun farkında ve risklerin fiyatlama davranışlarını etkilediğini belirtiyor. Lira sermaye akımlarıyla desteklense de yerli yatırımcının Döviz talebi güçlü kalmaya devam ediyor. Enflasyonun Temmuz'da düşüşün ardından yeniden yükselmesi bekleniyor. Bu faktörler nedeniyle bankanın gelecek aylarda da sıkı para politikasını sürdürmesini bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

BGC Baş Ekonomisti Özgür Altuğ, kaleme aldığı bir notta, “24 aylık enflasyon beklentilerinin yüzde 8 seviyesinin hafif altında, tarihi zirvelerde olduğunu göz önünde bulundurarak, TCMB'nin doğru hamleyi yaptığını düşünüyoruz” dedi.

Brown Brother's Harriman'dan gelişen piyasalar birimi yöneticisi Win Thin, konuyla ilgili değerlendirmesinde, TCMB kararının “bir miktar şahin” olduğunu belirtti.

Nomura ekonomisti İnan Demir ise politika yapıcıların açıklamasında kilit önemdeki şahin duruşunu koruma kararına dikkat çekti.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy yolladığı notta açıklamanın Merkez Bankası’nın bir süre daha ortalama fonlama maliyetini %11.95 civarında tutabileceğine işaret ettiğini bildirdi.

Aksoy, "Para Politikası Kurulu’nun yaptığı açıklama bir önceki açıklamayla hemen hemen aynı. Sadece ekonomik aktiviteye dair değerlendirme bir kademe güçlendirilmiş durumda. Merkez Bankası bugünkü açıklamada da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerin fiyatlama davranışları konusunda risk oluşturduğu gerekçesiyle para politikasında sıkı duruşun korunmasına karar verildiğini belirtiyor. Diğer yandan, banka enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlana kadar para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceği ifadesini koruyor." değerlendirmesine yer verdi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan ise Merkez Bankası'nın yapmayı gereken açıklamayı yaparak piyasaları memnun ettiğini belirtti ve "sıkı para politikası duruşunun sürdürülmesi oldukça önemli" yorumunu yaptı.