Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:49'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın bankanın sıkılaşmaya ilişkin çok fazla kademeli davranmaktan kaçınması gerektiği uyarısında bulunmasının ardından, yatay seyretti. Dolar, erken saatlerde gelen kazançlarını geri verdi. Hazine tahvilleri, düşüşünü sürdürdü. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, 2,500 puan seviyesine yakın seyretti. Bloomberg Dolar Endeksi, Fed Başkanı Yellen'ın enflasyondaki belirsizlik dikkate alındığında en doğru politikanın faiz artışlarını kademeli bir şekilde gerçekleştirmek olduğunu söylemesiyle, erken işlem saatlerinde Ocak ayından bu yana en sert yükselişini gerçekleştirmesinin ardından, geriledi. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.23 seviyesine geldi. 

Euro, İngiltere Başbakanı Theresa May'in, Pazartesi günü, Brexit görüşmelerine dair yaptığı yorumlarla birlikte yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, beş haftanın en düşük seviyesine geldi. Yen, Kuzey Kore'nin ABD savaş uçaklarını vurabileceğini açıklamasının ardından elde ettiği kazançların bir kısmını geri verdi. Batı Teksas petrolü(WTI), Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin gerçekleştirdiği referandumla beraber beş ayın zirvesine çıkmasının ardından, bir miktar değer kaybetti. Gelişen piyasa hisseleri düştü. 

Piyasalar, Kore Yarımadası'ndaki gerilimin artmasıyla Ağustos ayının başlarından bu yana risk iştahının yükselip düşmesine bağlı olarak dalgalanıyor. Hisse senetleri, ABD ve Kuzey Kore'nin arasındaki sözlü savaş ile son dönemde geldikleri rekor seviyelerinden geriledi. Küresel boyuttaki siyasi riskler, piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Almanya'daki seçimlerde aşırı sağ partilerin elde ettiği zafer, yatırımcıları endişelendiriyor.  

Jeopolitik risklerin yanı sıra, bu hafta açıklamalarda bulunacak olan merkez bankası yetkilileri, para politikası ve teşviklerin gidişatı hakkında daha fazla ipucu verecek. Yatırımcılar dikkatlerini ayrıca, Başkan Donald Trump'ın gerçekleştirmeye çalıştığı vergi reformuna çevirmiş durumdalar. 

Piyasalarda bu hafta izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de yeni konut satışları verisi Salı günü açıklanacak. Haftanın ilerleyen döneminde açıklanacak durağan mal sipraişleri, GSYİH ve kişisel harcama verileri ise Fed'in izleyeceği politika yoluna ilişkin daha çok ipucu verecek. 

*Brexit müzakereleri yeniden gündeme gelecek. 

*İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Perşembe günü, Washington'da ABD Başkanı Donald Trump'la görüşecek. 

*Euro Bölgesi'nde enflasyon, Eylül ayında bir önceki seviyesi olan yüzde 1.5'ten yüzde 1.6'ya yükselmiş olabilir, ancak Cuma günü açıklanacak veri, çekirdek enflasyonun muhtemelen yüzde 1.2 seviyesinde kaldığını gösterecek. 

Hisseler

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:13'te yüzde 0.1 yükseldi. Russell 2000 Endeksi, yüzde 0.5 yükseldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yatay seyretti. 

*İngiltere'nin ;FTSE 100 Endeksi, yüzde 0.2 düştü. Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.1'den daha az yükseldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.2'lik düşüşle iki haftanın en düşük seviyesine geldi. 

*MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.7 düşerek bir ayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesine geldi. 

Para birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

*Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kaybederek beş haftanın en düşük seviyesi olan 1.1805 seviyesinden işlem gördü. 

*Sterlin, yüzde 0.1'den daha az değer kaybederek bir haftayı aşkın bir sürenin en düşük seviyesi olan 1.3458 dolardan işlem gördü. 

*Yen, dolar karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 111.98 seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi, bir baz puan yükselerek yüzde 2.2286 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıllıkların faizi, bir baz puan yükselerek yüzde 0.406 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, bir baz puandan daha az düşerek yüzde 1.33 seviyesine geldi. 

Asya

*Japonya'nın Topix Endeksi, yatay seyirle kapandı. Güney Kore'nin Kospi Endeksi, yüzde 0.3 düştü. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, yüzde 0.2 geriledi. 

*Hong Kong'un Hang Seng Endeksi, Pazartesi günü yüzde 1.4 düşmesinin ardından yüzde 0.1'den daha az yükseldi. 

(22:49'da güncellendi)