Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılında kamuya şu anki planlara göre 74 bin ilave personel alacaklarını belirtti.

Maliye Bakanı Ağbal, Kalkınma Bakanlığında 2018-2020 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanmasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Meclise sevk edilecek yeni Torba Kanun taslağına ilişkin açıklamalarda bulunan Ağbal, jeopolitik risklerin karşılanması için yeni gelir kaynaklarının oluşturulması amacıyla önemli değişiklikler yapacaklarını söyledi.

Ağbal, Torba Kanun ile vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri hayata geçireceklerine işaret ederek, böylece artan riskleri de yöneteceklerini kaydetti.

Finans sektöründe Kurumlar Vergisi artışı

Finans sektöründe Kurumlar Vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak düzenlemeyi hayata geçireceklerine değinen Ağbal, "Kurumların dağıtılmayan kar paylarından yüzde 1 oranında vergi tevkifatının yapılmasını öngörüyoruz. Şirketler, 2 yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarırsa yüzde 75 oranında kazanç istisnası var. Bu istisna oranını yüzde 50'ye düşüreceğiz." diye konuştu.

Bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde değişikliğe gideceklerini anlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Gelir Vergisi tarifesindeki değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 yılı kazançlarından itibaren için geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz. Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25'i, götürü gider olarak kazançtan düşüyor. Burada götürü gider oranını yüzde 25'ten yüzde 15'e düşürüyoruz."

MTV'de sistem değişikliği

Ağbal, binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni gelecek sene yüzde 40 oranında artıracaklarını belirterek, artışın sadece binek otomobiller için geçerli olduğunu, diğer araçlarda yeniden değerleme oranında artış yapılacağını bildirdi.

1 Ocak 2018'den itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde sistem değişikliğine gidileceğini ifade eden Ağbal, binek otomobillerde artık motor silindir hacmi yanında aracın vergisiz değerinin de ödenecek vergide belirleyici olacağını söyledi. Bakan Ağbal, "Değer arttıkça, vergi miktarında yüzde 10 ve yüzde 20 şeklinde artışlar olacak. Yepyeni bir vergilendirme sistemine geçiyoruz. Herkesin öteden beri savunduğu bir sistemdi." değerlendirmesinde bulundu.

Şans oyunlarında vergi kesintisi artışı

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'nda da değişiklik yapacaklarını aktaran Ağbal, şans oyunları ve çekilişlerde elde edilen gelirler üzerinden yapılan yüzde 10'luk vergi kesintisini yüzde 20'ye çıkaracaklarını kaydetti.

Ağbal, hali hazırda kolalı gazozlardan alınan yüzde 25 oranındaki ÖTV'yi, meyveli gazozların yanı sıra enerji içeceklerini de kapsayacak şekilde genişleteceklerini dile getirdi.

Bir başka gelir artırıcı düzenlemenin de "makaron" diye tabir edilen sarmalık tütünle kullanılan sigara kağıdıyla ilgili olduğuna işaret eden Ağbal, "Şu ana kadar bununla ilgili bir vergileme yoktu. Artık makaronda da belirli bir tutarda maktu Özel Tüketim Vergisi getiriyoruz. Bu da bizim için kalıcı gelir artırıcı bir düzenleme olacak. Bu, aynı zamanda yasa dışı tütün ticaretinin önlenmesi için de önemli düzenleme." ifadelerini kullandı.

2018 yılı özelleştirme hedefi 10 milyar lira

Özelleştirme uygulamalarına program döneminde de devam edeceklerini ve önümüzdeki yıl için özelleştirme geliri hedefinin 10 milyar lira olduğunu belirten Ağbal, 2019 ve 2020 için de 10'ar milyar liralık özeleştirme hedeflediklerini vurguladı. Ağbal, özelleştirmelere, Türkiye Şeker Fabrikalarına bağlı fabrikalardan önceliklendirme yaparak devam edeceklerini ve özelleştirme programını hızlandırmayı planladıklarını dile getirdi.

AA