Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:59'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, rekor seviyelerinde seyretti. Dolar, yatırımcıların ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni vergi reformu teklifini değerlendirmeleriyle, Hazine tahvilleriyle birlikte düştü. Petrol, Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından değer kaybetti. 

Standard & Poor's 500(S&P 500) Endeksi, hafifçe yükselerek tüm zamanların rekor seviyesine geldi. Russell 2000 Endeksi, Çarşamba günü vergi indirimi açıklamasının ardından yaklaşık yüzde 2 tırmanmasının ardından yükselişini sürdürdü. 

Vergi reformuyla, kurumlar vergisi oranının düşürülerek şirketlere daha hızlı büyüme ve daha büyük miktarlarda yatırım yapma fırsatı sunulması amaçlanıyor. Trump'ın vergi reformu teklifinin önce Temsilciler Meclisine, daha sonra da ABD Senatosuna sunulması bekleniyor. Teklifin, olası tartışmaların ardından, ABD Kongresinden geçmesi halinde bu yıl sona ermeden Trump tarafından imzalanarak yasalaşması öngörülüyor.

Toronto-Dominion Bank Stratejisti Mark McCormick, "ABD'deki vergi reformu şuan için anahtar niteliğinde ama detaylar hakkında fazla bilgiye sahip değiliz." şeklinde görüş bildirdi ve ekledi, "Günün sonunda kimin kazanıp kimin kaybedeceğini bilmiyoruz."

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 2017 yılındaki kaybını yüzde 8 seviyesinin üzerine genişletti. ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi, yüzde 2.30 seviyesinin üzerine tırmandı. Altın, Ağustos ayından bu yana olan en düşük seviyenin yakınında seyrediyor. Petrol, artan talep beklentisiyle varil başına 52 dolar seviyesine yakın seyrediyor. 

Euro, bölgesel ekonomik güven endeksinin rekor seviyeye gelmesinin Avrupa Merkez Bankası(AMB) yetkililerine tahvil alım programının geleceğiyle ilgili olumlu sinyaller vermesiyle, son dört günün ilk kazancına yöneldi. 

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle:

*Japonya'da Cuma günü Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satışlar, Güney Kore'de ise Ağustos ayı cari işlemler dengesi verileri açıklanacak.

*Euro Bölgesi emflasyon oranı Eylül ayında yüzde 1.5'ten yüzde 1.6'ya hızlanabilir, ancak çekirdek enflasyon muhtemelen yüzde 1.2'de kalacak.

Hisse Senetleri

*S&P 500 Endeksi, New York saatiyle 14:05'te yüzde 0.1 yükselerek rekor seviye olan 2,510.60 puana geldi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

*Almanya'nın DAX Endeksi, yüzde 0.4 tırmanarak Temmuz ayından bu yana en yüksek seviyesine geldi. 

*MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, yüzde 0.2 yükseldi. 

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.3 düştü. 

*Euro, yüzde 0.4 yükselerek 1.1789 dolar seviyesine geldi. 

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, bir baz puandan daha az yükselerek yüzde 2.3121 seviyesine geldi. 

*Almanya'nın 10 yıllıklarının faizi, bir baz puan tırmanarak yüzde 0.479 seviyesine geldi. 

*İngiltere'nin 10 yıllıklarının faizi, bir baz puan düşerek yüzde 1.375 seviyesine geldi. 

Emtia

*Batı Teksas petrolü(WTI), yüzde 1.3 düşerek varil başına 51.47 dolar seviyesine geldi. 

*Altın, yüzde 0.3 yükselerek ons başına 1,286.67 seviyesine geldi. 

*Bakır, yüzde 1.7 yükselerek pound başına 2.978 dolardan işlem gördü. 

(22:59'da güncellendi)