Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mohamed El-Erian, Salı günü yayınlanan yazısında, ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin, Irma Kasırgası'ndan etkilenmiş olacağını ve bu sebeple verinin, ekonomik gelişmelere ilişkin kesin bir yorum yapılmasına engel olacağını belirtti ve kasırganın etkisinin geçici ve düzeltilebilir olduğu göz önünde bulundurulduğunda, istihdam verisinin, Fed'in Aralık ayında faiz artırma fiyatlamaları üzerindeki herhangi bir etkisinin sınırlı kalacağını bildirdi. 

Cuma günü açıklanacak veride, odaklar, büyük ölçüde iş yaratımı, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar üzerinde olacak. Son dönemdeki maaş büyümesi ve işgücüne katılım oranı, tarihsel olarak yüksek seviyelerde gerçekleşen iş yaratımına ve düşük işsizlik oranına olumlu bir yanıt vermedi.       

Mohamed El-Erian, önümüzdeki aylarda açıklanacak istihdam verisinin, işgücü piyasası sıkılaşmaya devam ederken maaş büyümesinin hızlandığını göstermesini ümit ediyor.

Maaş büyümesinde hızlanmanın vergi reformu, altyapı harcamaları, iş eğitimi ve daha iyi beceri edinme gibi büyüme yanlısı tedbirlerle birlikte işgücü piyasasını daha da sağlamlaştıracağını belirten Erian, böylece, daha çok caydırılmış işçinin işgücüne yeniden katılmasının destekleneceğini ve büyümeye ek bir destek oluşacağı görüşünde olduğunu dile getirdi.