Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Katalonya'nın Pazar günü bağımsızlık için referanduma gitmesinin ardından artan siyasi gerilim finans piyasalarını da olumsuz etkiliyor.

Ülkenin 10 yıllık tahvil faizi 6.6 baz puan yükselerek %1.785 ile Mart'tan beri en yüksek seviyeye çıktı. Borsa cephesinde ise IBEX 356 Endeksi %2.1 düşüşle Mart'taki dip seviyelere indi.

Finans hisseleri düşüşe öncülük etti. En büyük satış baskısı Katalonya merkezli bankalarda gerçekleşti. Caixabank hisseleri %4.9 düşüşle en büyük düşüşü kaydetti. Banco de Sabadell hisseleri %4.5 düştü. Endekste en çok düşen ilk 5 hissenin tamamı finans sektöründen...

DÜŞÜŞÜN NEDENİ

İspanya Kralı 6. Felipe, Katalonya özerk yönetiminin Katalan halkını böldüğünü belirtti ve "İspanya'nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştı, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler" dedi. Kral Katalan hükümketini bağımsızlık referandumu nedeniyle sorumsuzlukla suçladı.

Katalonya Özerk Bölgesi'nde düzenlenen referandumda halkın yüzde 90'ı bağımsızlığa 'evet' demişti.

Referandum sonrasında kedi derecelendirme kuruluşu Moody's bir bildiri yayınlamış ve Katalan geriliminin ülkeninin kredi notu için negatif olduğunu belirtmişti.

FT