Kasırganın adı 'Yellen' oldu, dolar 3.63'ü buldu
ABD'de, kasırgaların etkisiyle tarım dışı işsizlik 7 yıldır ilk kez azalsa da, gelen diğer güçlü ekonomik veriler doları küresel bazda 10 haftanın zirvesine taşıdı. İçeride ise dolar/TL temmuzdan bu yana ilk kez 3.63'ü aştı, iki yıllık gösterge faiz yüzde 12'yi gördü
Dolarda küresel bazda yaşanan artış tam gaz sürüyor. ABD’de dün açıklanan kritik verilerde, kasırgalar nedeniyle tarım dışı istihdam istenilen seviyede artmasa da işsizlik oranının yılın dibine inmesi ve saatlik ücretlerdeki yüksek artış ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracağı beklentilerini iyiden iyiye güçlendirdi. Piyasalar zaten, ABD’deki vergi reform planlarına ilişkin iyimserlik havasındaydı.
ENFLASYON TL’Yİ ZAYIF HALKA YAPIYOR
Gazete Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, bu gelişmelerle dolar, temel para birimleri karşısında yedi haftanın zirvesine çıktı. Dolar Endeksi, 94.112 ile ağustostan bu yana yüksek seviyesine yükselirken, Euro/dolar paritesi ise 1.16’ya geriledi. Euro/TL 4.25 sınırına gelerek tarihi zirvesini gördü. Öte yandan gelişmekte olan ülke paraları arasında dün en büyük değer kaybı Türk Lirası’nda yaşandı.
TL’nin gün içindeki kaybı yüzde 1’i aşarken, diğer gelişmekte olan ülke paralarında kayıp yüzde 0.4 ile yüzde 0.8 arasında oldu. Önceki akşam 3.58 TL seviyelerinde olan dolar, dün sabah 3.62 TL’ye, ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam rakamları sonrası ise 3.6370 TL’ye kadar fırladı.
Dolar, dün 12 Temmuz’dan bu yana ilk kez 3.60’ın üzerine çıkarken, 6 Eylül’den bu yana ise 3.40’lardan 3.63’lere çıkarak Türk Lirası karşısında yüzde 6.7 değer kazandı. TL, dolar karşısında yüzde 7.03 eriyen Güney Afrika Randı’ndan sonra, bir ayda dolar karşısında en fazla değer kaybeden para birimi oldu. Şubat ayından bu yana dolarda yaşanan düşüş trendinin son bulduğuna dikkat çeken bankacılar, TL’nin ‘zayıf halka’ olma nedenini ise ilk olarak yüksek enflasyona bağlıyor.
GÖSTERGE FAİZ YÜZDE 12’YE ÇIKTI
Bankacıların dikkat çektiği diğer unsurlar ise Türkiye’nin artan dış finansman ihtiyacı ve jeopolitik riskler. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 12’ye yükseldi. 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 11.07 seviyesinde.
FED'İN FAİZ ARTIRIMI ADIM ADIM YAKLAŞIYOR
Tarım dışı istihdam rakamında istenen artış yakalanmıyor olsa da, oranının yüzde 4.2 17 yılın dibine inmesi saatlik ücretlerin yıllık 2.9 ile beklentilerin üzerinde artması gözleri ABD Merkez Bankası FED’e çevirdi.
Piyasalarda FED’in aralıkta faiz artışı yapacağı beklentileri kuvvetlendi. Ekonomistler, ABD’nin tam istihdam piyasasına olan yakınlığı dikkat çekerek, enflasyon kanadında meydana gelebilecek bir ivmelenmenin FED’in 2018 faiz projeksiyonunda belirleyici rol oynayacağı yorumunda bulunuyor.
TÜRK LİRASI MOSKOVA BORSASI'NDA
Moskova Borsası, gelecek seneden itibaren, Rus Rublesi karşılığında Türk Lirası ve Japon Yeni cinsinden de işlem yapılacağını duyurdu.
Reuters’a konuşan borsa yetkilisi Dimitri Piskulov, yen-ruble kurunun 2018 başında, lira-ruble kurunun ise 2018’in ortalarında işleme gireceğini söyledi. Piskulov ayrıca Türk Lirası’na geçişte, son dönemde iki ülke arasında devam eden siyasi süreç ve pazar talebinin etkili olduğunu belirtti. Piskulov, “Dış ticaret ve uluslararası ekonomik ilişkileri dolarizasyondan arındırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Haberturk.com