Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Avrupa hisselerinin Perşembe günü dört ayın en sert düşüşünü göstermesinin ardından kayıplarını sürdürdü. ABD endeks vadeli kontratları, ABD'de vergi reformunun engellerle karşılaşacağı endişeleri ile, ABD hisselerinin güne düşüşle başlayabileceğini işaret ederken, ABD Hazine tahvilleri düştü ve dolar dalgalı bir seyir izledi.

Oto üreticileri, Euro Stoxx 600 Endeksi'nin Ağustos ayından bu yanan en büyük iki günlük düşüşüne öncülük etti ve endeksteki sanayi gruplarının çoğu aşağı yönde hareket etti. Madencilik şirketleri, sanayi metallerindeki yükselişler ve ArcelorMittal NV'nin karının tahminlerden daha iyi çıkmasının etkisiyle trendin tersi yönde hareket etti. Asta'da hisse sentleri, hafta boyunca rekor seviyelere çıkmalarına neden olan rallinin ardından değer kaybetti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi üst üste üçüncü günde de yükseldi ve çekirdek Avrupa tahvil faizleri aynı doğrultuda hareket etti. Batı Teksas petrolü (WTI) varil başına 57 doların üstünde tutundu.

Hellerup, Danimarka'da Saxo Bank A/S emtia strateji müdürü Ole hansen, "Dünya, eğer başka bir şey yoksa, hem tahviller hem de hisse senetlerindeki düşüşlerden dolayı, daha fazla korkuyor görünüyor," dedi ve "Geçen yılki ABD seçimlerinin ardından, seans içi dip seviyelerin daha yukarıda ve seans içi zirvelerin daha aşağıda gerçekleşmesi, piyasanın uygun bir kıvılcım ihtiyacında olduğunu gösteriyor. Ancak şimdiye dek bu kıvılcım hayali görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların güçlü şirket karları ve küresel ekonomik büyümeye yönelik iyimserlikten cesaret bulmaları ile birlikte, hafta boyunca tarihi zirvelerine ulaştı. Yalnızca Perşembe günü, ABD Senatosu'nun vergi planının kurumlar vergisindeki indirimin 2019 yılına erteleneceğini göstermesinin ardından keskin bir satış dalgası geldi. Bu hareket, ABD'de hisse senetlerini destekleyen anlamlı bir maliye reformuna ilişkin artan kötümserliği besledi.

Öte yandan, Almanya tahvilleri, traderların Avrupa Merkez Bankası'nın geçen ayki toplantısından çıkan sonuçlardan destek bulan son rallinin biraz aşırıya kaçtığını düşünmeleri ile birlikte, Avrupa tahvillerindeki düşüşlere öncülük etti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımlarını azaltacağını duyurmasından bu yana, Perşembe günkü satış dalgasına dek, 15 baz puan düştü.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Michigan Üniversitesi'nin Cuma günü açıklayacağı Tüketici Güveni verisinin 13 yılı aşkın süren,n zirvesinden gerilemesi bekleniyor.

*Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Yves Mersch Cuma günü İngiltere'de konuşacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 08:27'de yüzde 0.1 düşüşle yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.5 kayıpla beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.1 düşüşle bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.5 ile bir haftayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü yaptı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.1647 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.319 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.05'tem az yükselerek 113.42 seviyesine çıktı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 0.9 düşerek 14.3789 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine indi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faiziüç baz puan ile iki ayın en büyük yükselişini gerçekleştirerek yüzde 2.37'ye çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 0.33'e çıktı ve bir haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi beş baz puan yükselerek iki haftayı aşkın sürenin en büyük artışını gerçekleştirdi ve yüzde 1.231'e çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.05'ten az yükselerek varil başına 57.18 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,283.90 dolar seviyesine geriledi.

*Bakır yüzde 0.1 düşerek pound başına 3.08 dolar ile dört haftanın en düşük seviyesine indi.

(16:45'te güncellendi)