Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Avrupa piyasalarında işlem gören hisse senetleri kayıplarını geri alarak hafifçe yükselirken, dolar, piyasalarda hareket yaratma potansiyeli taşıyan katalizörlerin oldukça fazla olduğu bu haftanın başında, yatırımcıların dikkatlerinin yeniden ABD ekonomisine ve vergi reformuna çevrilmesi ile birlikte düşüşünü dürdürdü ve ABD Hazine tahvil faizleri yatay seyretti.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde, gayrımenkul ve kamu hizmetleri gibi defansif sektörler, Deutsche Bank'ın değiştirme tavsiyesi ile birlikte, çevrimsel hisselere göre daha iyi perfornmans gösterdi. Ham madde şirketlerinin hisseleri, sanayi metallerinin fiyatlarındaki güçlü düşüşün ardından diğerlerine göre daha kötü bir performans gösterdi. Euro, Almanya'da hükümet kurulması beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte fazla değişmezken, Almanya tahvilleri dalgalı bir seyir izledi. Güney Afrika randı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu sStandard & Poor's Global Ratings'in ülkenin yerel para birimi cinsinden kredi notunu Cuma günü yatırım yapılamaz seviyeye indirmesinin ardından tetiklenen düşüşünü durdurdu. Petrol, OPEC toplantısı öncesi öncesi, iki yılın en yüksek seviyesinden geriledi.

Yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Senato'daki Demokratlara Salı günü haftalık öğle yemeği davetinde olası vergi reformu oylaması öncesi vergi konusunda konuşma yapmayı planlaması ile birlikte, oldukça yoğun bir haftaya hazırlanıyorlar. Fed Başkanı Janet Yellen kongrede Ortak Ekonomi Komitesi'ne konuşacak ve Trump'ın Fed başkanlığına aday gösterdiği Jerome Powell'ın Kongre'deki konfirmasyon görüşmeleri başlayacak. Bu önemli olayların yanında, dikkatler ayrıca ABD GSYH, fiyatlar ve istihdam verilerinde de olacak.

Öte tarafta, nikel, sanayi metallerindeki düşüşlere öncülük ederken, bakır son yedi seansta ilk kez aşağı yönde hareket etti.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD Senatosu bu hafta vergi indirimi tasarısını görüşerek oylayabilir.

*Fed başkan adayı Jerome Powell Salı günü Washington'da konfirmasyon konuşmasını yapacak.

*Fed Başkanı Janet Yellen Çarşamba günü Washington'da Kongre Ortak Ekonomi Komitesi'nde konuşacak.

*Minnesota Fed Başkanı Neel Kashkari, New York Fed Başkanı Bill Dudley ve Philadelphia Fed Başkanı Pat Harker bu hafta konuşma yapacak Fed yetkilileri arasında yer alıyor.

*Başkan Trump Salı günü, mevcut fonlamanın sona ereceği 8 Aralık'tan sonra, kısmı kapatmadan kaçınma ve hükümeti açık tutmak için,, federal harcama planını görüşmek üzere, kongrenin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri ile bir araya gelecek.

*İngiltere Merkez Bankası Salı günü, İngiliz bankalarının durumunu görme çerçevesinde, yıllık stres testi sonuçlarını ve bunların yanında, Finansal İstikrar Değerlendrmesi'ni yayımlayacak.

*Çin'de resmi ve özel sektörün açıklayacağı imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri açıklanacak. Bu verilerin yatay bir ivmeyi işarety etmesi bekleniyor.

*Bloomberg Intelligence'a göre, Japonya'da sanayi üretiminin Ekim ayında yükselmesi, ancak TÜFE'nin manşet ve çekirdek veriler arasıonda keskin ir sapma olduğunu göstermesi bekleniyor.

*ABD'de Çarşamba günü üçüncü çeyrek GSYH verisinin ikincisi açıklanacak. Bu veri, Bloomberg Intelligence'a göre, tüketici harcamaları ve stok biriktirmeden dolayı yukarı yönde revize edilebilir. Fed'in enflasyonu izlemede tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE deflatör Perşembe günü açıklanacak.

*OPEC Perşembe günü Viyana'da toplanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 11:03'te yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.4 tırmanarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.2 düştü.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.4 geriledi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek son bir haftanın en düşüğüne indi.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1 yükselerek 2,604.00 puan ile rekor seviyeye tırmandı.

Para Birimleri

*Bloombrg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek iki ayın en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az artarak 1.1935 ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3345 ile yaklaşık iki ayın zirvesine tırmandı.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 111.27 seviyesine tırmandı.

*Güney Afrika randı dolar karşısında yüzde 3.1 yükselerek 13.7263 sevisine çıktı ve yaklaşık 18 ayın en büyük yükselişini yaparak yaparak bir ayı aşkın sürenin en güçlü seviyesine geldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az artarak yüzde 2.35'e çıktı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.35'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 1.247 ile yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesine indi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 0.043 ile bir haftayı aşkın sürenin zirvesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 düşerek avril başına 58.48 dolara geriledi.

*Altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,293.95 dolar ile altı haftanın zirvesine çıktı.

*Bakır yüzde 1 düşerek pound başına 3.16 dolara indi.

(15:40'ta güncellendi)