Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere Merkez Bankası (BOE), İngiltere'nin en büyük bankalarının stres testinden Brexit sürecinde borçlandırmayı sürdürebilecek güçte çıktığını belirtti.

BOE tarafından Salı günü yapılan açıklamaya göre teste giren dokuz bankanın yedisi sağlık kontrolünden geçerken, Barclays Plc ve Royal Bank of Scotland Group Plc sistematik referans noktasının altında kaldı. Buna karşın BOE'ye göre bankalar tarafından 2016 sonundan bu yana atılan adımlar, hiçbirinin sermayerlerini güçlendirmesi gerekmediği anlamına geliyor.

Testin tam anlamıyla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmaya bağlı ekonomik şokları içermemesine karşın İngiltere GSİYH'sinde yüzde 4.7'lik düşüş, sterlinin dolar karşı yüzde 27 gerilemesi, konut fiyatlarının üçte bir oranında azalması ve 40 milyar dolarlık ceza alması gibi senaryoları barındırıyor.

BOE tarafından yapılan açıklamada, “Stres testi senaryosu Brexit ile ilişkilendirilebilecek İngiltere makroekonomik risklerinde geniş bir yelpazeyi içeriyor. Sonuç olarak düzensiz bir Brexit sürecinde İngiltere bankacılık sisteminin reel ekonomiyi destekleyip destekleyemeyeceğini değerlendiriyor” denildi.