Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Odeabank Stratejik Planlama Grup Müdürü Erkan Dernek dün kurdaki harekette küresel fiyatlamaların önemli olduğunu belirtti. Bloomberg HT'ye konuşan Dernek "küresel piyasalarda emtia kaynaklı risklerin çekilmesi, Borsalarda toparlanma özellikle gelişen ekonomilerin kurlarında olumlu ekti bıraktı. Türk Lirası da aşırı derecede pozitif ayrıştı." dedi.

Dernek önümüzdeki günlerde küresel ortamda biriken risklerin fiyatlanmaya başlamasıyla kurda yukarı yönlü risklerin devam edebileceğini söyledi.

"TÜRK VARLIKLARINDA DEĞER KAYBI OLABİLİR"

ABD'de görülen davanın önümüzdeki dönemde de  piyasaya bir miktar etkisi olacağını öngören Dernek "Türk varlıkları aslında bu etkiyi bir miktar fiyatladı ve bir aydır olumsuz ayrıştı. Önümüzdeki günlerde sonuca göre bir miktar daha olumsuz ayrışma olabilir" dedi.

ABD'deki vergi reformu tartışmaları ve ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının da gündemde olduğunu hatırlatan Dernek "bu yüzden küresel risklerin de etkisiyle Türk varlıklarında bir miktar değer kaybı gözlemlenebilir" değerlendirmesini yaptı.

FAİZ ARTIŞI OLUR MU?

Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin önemli ve yerinde olduğunu kaydeden Dernek "Merkez Bankası riskleri önceden değerlendirerek sıkılaşmayı önceden uygulamaya başladı, bu da kurda 3.90 civarında dengeyi sağlayan faktörlerden biriydi. Biz sıkılaşma eğiliminin devamını bekliyoruz. Küresel risklerin ağırlaşmasıyla faiz artışı ihtimali de söz konusu olabilir" diye konuştu.