Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kuzey Kore Lideri Kim Jong Un, ülkesinin, ABD'nin tümünü vurabilecek menzile sahip bir füzenin ateşlenmesinin ardından nükleer programını tamamladığını duyurdu.

Devlete ait Kore Merkez Haber Ajansı, Çarşamba günü, Kuzey Kore'nin yeni bir Hwasong-15 uluslararası balistik füze denemesini "başarılı" bir şek,lde gerçekleştirdiğini duyurdu. Ajans, Kim'in denemeyi islediğini ve "ülkenin nükleer gücünün tamamlanmasının nihayet büyük tarihi nedenini gördüğümüzü gururla ilan ediyorum" dediğini kaydetti.

Bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmayan bu iddia, Kuzey Kore'nin ABD'yi nükleer silahla vurabilme kapasitesine ulaşma planlarında yeni bir safyaha girdiğini işaret ediyor. Kim, ABD'nin yayılmacılığını önlemek için nükleer silahın gerekli olduğunu düşünüyor. ABD Başkanı Donald Trump ise, Kim'i durdurmak için askeri güç kullanma tehdidinde bulunmuşru.

Trump bu deneme sonrası, tepki gösterirken, öncekilere göre daha ölçülü bir dil kullandı. Daha önce bu tür denemelr sonrası "ateş ve öfke" ile karşılık verileceğini söylerken, dünkü denemenin ardından "durumu dikkate alacağız" şeklinde konuştu. Kuze Kore'ye bu yıl bir dizi yaptırım uygulamaya başlayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, son füze denemesini Çarşamba günü New York'ta görüşmeyi planlıyor.

Seul'de Dongguk Üniversitesi'nde Kuzey Kore konusunda dersler veren Koh Yu-hwan, "Kuzey Kore, ABD'nin kendisini nükleer güç olarak kabul etmesini ve politikasını diyalog yöntemine kaydırması gerektiğini söylüyor," dedi ve "Pyongyang Çin modelini izliyor: Nükleer güce ulaş ve ABD ile aynı yerde olduğunu ögster" şeklinde görüş bildirdi.