Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Rabobank Gelişen Piyasalar FX Stratejisti Piotr Matys Bloomberg HT'deki Akıllı Para programına konuk oldu. Matys kurun gelecek birkaç ayda 4 seviyesini aşabileceğini öngördü.

Matys konuya dair "Biz Türkiye hakkında iyimserdik, yıl sonu Dolar/TL tahminim 3.40'lar seviyesiydi, Eylül'den sonra yapı hızlı şekilde değişti. Ben önümüzdeki 3 aylık dönemde kurun 4'ün üzerinde seviyesinde işlem göreceğini, 4.20'lere çıkacağını öngörüyorum. Bu noktaya geldiğinde de kurun tekrar kademeli olarak düşmesini bekliyorum" diye konuştu. Matys Türkiye değerlendirmesinde "siyasi belirsizlikler azaldı, global hissiyat da olumluydu. Bu itici güçler sermaye girişlerini arttırdı fakat hanehalkının dolar talebi devam ediyordu..Ancak kimse ABD ile bu denli bir diplomatik krizi öngöremezdi, bu da kurdaki yükselişe yol açtı." ifadelerini kullandı.

Eylül ayında doların G10 paraları karşısında da değer kazandığını hatırlatan Matys, "vergi indirim paketinin de ABD dolarına kısa vadede yukarı ivme sağlaması mümkün, bu da kurun daha yukarı gitmesine yol açacak" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın geçen hafta 50 baz puanlık faiz artışının TL'yi istikrara kavuşturmak için yeterli olmadığını kaydeden Matys "en az 200-300 baz puanlık artış olmalıydı..Piyasalardan da olumsuz tepki gördük..Faizleri arttırmak belki sevilen bir adım değil ancak Merkez Bankası bağımsız bir kurum ve daha düşük TL için faiz arttırmak lazım" diye konuştu.

Fed'in faiz artışının hızlı olmayacağını, gelecek yıl 2 faiz artışı beklediğini kaydeden uzman "Fed'e Başkan olarak Powell aday gösterildi, ama eyalet başkanları da atanacak, bunlar şahin mi güvercin mi olacak buna bakmalıyız." dedi.