ABD'de Temsilciler Meclisi vergi reformunu onayladı
ABD'de Temcilciler Meclisi şirketlere ve bireylere vergi indirimi getiren yasa tasarısını onayladı
ABD'de Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler, kurumlara derin ve sürekli indirim ve bireylere ise geçici faydalar getiren yasa tasarısını onayladı. Böylelikle, ABD Başkanı Donald Trump'ın yasama alanındaki ilk zaferini kazanmasına yalnızca bir adım kaldı.
ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi Parti'nin son vergi önergesini 203'e karşı 227 oyla kabul etti.
Demokratların topyekün karşı çıktığı tasarıya, çoğu yüksek vergiye sahip eyaletleri temsil eden 12 Cumhuriyetçi üye de muhalafet etti.
Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, oyların sayılmasından hemen önce yaptığı açıklamada, "Bugün, bu ülkenin insanlarına kendi paralarını geri veriyoruz," dedi ve bu yasayı, 2. Dünya Savaşı'dan bu yana en kötü toparlanma boyunca güçlüklerle mücadele eden Amerikalılar için "gerçek bir destek" olarak niteledi.
Kongrenin iki ayrı kanadındaki Cumhuriyetçiler tarafından yürütülen haftalık uzlaşma sürecinin ardından ortaya çıkan tasarı, Amerikalı şirketlere yönelik kurumlar vergisinin 2018 itibarıyla yüzde 35'ten yüzde 21'e indirilmesini öngörüyor.
Tasarı, ülkedeki bireysel mükelleflere uygulanan vergi oranları bakımından da önemli değişikler içeriyor. Buna göre, bireysel gelir vergisi oranları farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, 12, 22, 24, 32, 35 ve 37 olmak üzere 7 dilimde uygulanacak.
Vergi yasa tasarsını inceleyen Kongre Vergilendirme Ortak Komisyonu'na göre, bu değişiklikler önümüzdeki 10 yılda federal hükümet gelirlerini yaklaşık 1.5 trilyon dolar azaltacak. Ancak bu hesaplamaya, vergi indiriminden kaynaklanacak ekonomik büyümenin sonuçları dahil edilmedi. Tasarının daha önceki versiyonlarının ise, büyüme hesaba katıldıktan sonra bütçe açığını yaklaşık 1 trilyon dolar artıracağı tahmin ediliyordu.
ABD'de mevcut bireysel Gelir Vergisi oranları ise yine farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, 15, 25, 28, 33, 35 ve 39,6 seviyesinde bulunuyor.
ABD Kongre Bütçe Ofisi (CBO) yaptığı analizlerde, teklif edilen vergi indirimlerinin federal hükümetin vergi gelirlerini gelecek 10 yılda toplam 1,5 trilyon azaltacağını öngörmüştü.
- Zorunlu sağlık sigortasını iptal edecek
Vergi tasarısında ayrıca, eski Başkan Barack Obama tarafından zorunlu hale getirilen sağlık sigortasının 2019 itibarıyla yeniden isteğe bağlı olması yer alıyor.
Söz konusu teklifi değerlendiren CBO, zorunlu sağlık sigortasının iptali halinde sağlık sigortası maliyetlerinin mevcut sisteme kıyasla yüzde 10 yükseleceği ve ülkedeki sigortasız kişi sayısını 2027 itibarıyla 13 milyon artıracağı tahmininde bulunmuştu.
- Bir sonraki durak Senato
ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçi Parti’nin bu yılki en önemli başarısı olarak görülen vergi tasarısının bir sonraki durağı Senato olacak.
Senato Çoğunluk Lideri Mitchell McConnell, tasarıya yönelik oylamanın bu akşam yapılacağını açıkladı.
Senato'dan geçmesi beklenen tasarı, son aşama olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın imzasına sunulacak.
Trump, vergi tasarısının Temsilciler Meclisi'nin geçmesinin ardından sosyal medyada yaptığı paylaşımda, başta Cumhuriyetçi liderler olmak üzere tasarıya destek veren tüm temsilcilere teşekkür etti.
Bloomberg News ve AA