TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert ve TEB/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte Küresel Piyasalar programında Barış Esen'e konuk oldu.

Cömert MB'nin Ocak ayında bir adım atmayıp pas geçebileceğini, TEB/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte ise faiz artışı olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası'nın faiz konusundaki tavrının son derece karmaşık olmaya devam ettiğini söyleyen cömert "Merkez Bankası'nın artık GLP faizini kullanmayı bırakıp tek bir faiz oranına dönmesi gerekir. Faizde sadeleşme için şu anda bundan daha güzel bir zaman yok. Dünyada güzel ortam sürüyor, dolar endeksi aşağı geliyor, gelişen ülkelere para giriyor, enflasyonda muhtemelen kısa vadede en kötüsü geride kaldı. Önümüzdeki dönemde 2 puan civarında düşüş olabilir." dedi.

"TL DAHA ÇOK DEĞER KAZANIR"

Cömert "Merkez Bankası gelecek toplantıda faizi makul bir yere arttırıp orada bir süre tutsa TL daha fazla değer kazanacak. Ama bence bu ayki toplantıda Merkez Bankası pas geçecektir. Faiz artırması çok düşük bir ihtimal, sebebi de şu; enflasyon düşüyor, kur sağlam neden faiz arttırayım? diyor. Ama risk ne ? MB'nin fonlama maliyetini ayarlayarak % 12.75'in altına getirmesi. Enflasyon düşüyor ama hala beklentiler yüksek, ciddi bir bozulma söz konusu. MB'nin önümüzdeki dönemde beklentileri kontrol edecek bir faiz politikasına geçmesi bence idealdir." değerlendirmesini yaptı.

"ÖNCEDEN TEDBİR ALACAK"

Işık Ökte ise bankanın bu toplantıyı pas geçmeyeceğini belirtiyor. Ökte "çekirdek enflasyonda ciddi kötüleşme var. Enflasyon gelişmelerini ve petrolü dikkate almazsa 2 ay sonra daha yüksek seviyelerde bedel öder. Ben onun için ocak toplantısında çekirdek enflasyondaki kötü gidişatı göz önünde bulundurup önceden tedbir alacağını ve GLP'de 50 baz puanlık faiz artışı yapmasını bekliyorum" diye konuştu.

Merkez Bankası'nın toplantısı 18 Ocak'ta gerçekleşecek.

 

Advertisement