Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Yatırımcıların küresel hisse senedi piyasalarındaki tedirginliği haftanın ilk işlem gününde, olası bir ticaret savaşına bağlı endişelerin devam ettiği bir ortamda sürüyor. Dolar, sakin seyrederken, ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve İtalyan tahvilleri, ülkede seçimler sonrası hükümetin kurulmasına yetecek bir çoğunluğun çıkmamasının ardından düştü.

Avrupa hisse senetleri, dört günlük düşüşün ardından yükseldi, ancak Asya seansında, ABD'de artırılacak gümrük tarifelerinin dünya ekonomisine olası etkilerine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, Tokyo'dan Sydney'e, hisse senedi gösterge endeksleri aşağı yönde hareket etti. İtalya'da hisse senedi ve tahviller, Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde düzen karşıtı siyasi grupların güç kazanmasının ardından değer kaybetti. Euro, yatırımcıların dikkatlerini Almanya'da koalisyon hükümeti kurulması konusunda ilerlemeler sağlanmasına çevrilmesi ile birlikte dalgalı seyretti. Şanghay hisseleri ise, Çin'in 2018 yılı büyüme hedefini yüzde 6.5 civarında tutması ile birlikte diğer Asya piyasalarına göre ters yönde hareket ederek yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları kayıplarını geri alarak önceki kapanış seviyelerine geldi.

İtalya seçimleri ve Almanya'da koalisyon hükümetinin kurulmasına doğru atılan adımlar, makro olayların oldukça yoğun olduğu bir haftayı başlattı. Hem Japonya Merkez Bankası hem de Avrupa Merkez Bankası bu hafta faiz kararı için toplanacak ve Çin'de Ulusal Halk Kongresi gerçekleştirilecek. Tüm bu gelişmelerin üzerinde, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta gümrük tarifelerinin artırılacağını duyurmasının ardından, küresel ticarete ilişkin gelişmeler dikkatleri üzerinde toplayacak.

Hong Kong'da Societe Generale SA Asya hisse senedi strateji müdürü Frank Benzimra, "Bu hafta, İtalya seçimleri ve Çin'de Ulusal Halk Kongresi ile birlikte, siyaset gündemde önemli bir yer kaplayacak ve aynı zamanda dış ticaret tedbirleri de dikkatleri çekecek," dedi ve "Ocak ayının sonundan bu yana görülen volatilite muhtemelen devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Öte yandan, petrol, Libya'nın en büyük petrol sahasında üretimin durmasının arzı sıkılaştıracağı ve küresel arz fazlasının azalmasına yardımcı olacağı spekülasyonunu güçlendirmesi ile birlikte, jeopolitik risklerin yeniden ön plana çıkmasının ardından yükseldi. Bitcoin üst üste üçüncü günde de yükseldi.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Halkın Siyasi İstişare Konferansı 15 Mart'ta sona erecek ve aynı dönemde Beijing'de düzenlenen Ulusal Halk Kongresi 20 Mart'a kadar devam edecek.

*Japonya Merkez Bankası başkan yardımcıları Pazartesi günü konuşacak.

*Avustralya Merkez Bankası politika kararı Salı günü açıklanacak. GSYH verisi ise Çarşamba günü.

*Avrupa Merkez Bankası'nın para politikası toplantısı Perşembe günü. Banka'nın bu toplantıda değişikliğe gitmesi beklenmiyor, ancak Yönetim Konseyi parasal gevşemenin sonlandırılmasının yolunu açacak değişiklikleri görüşebilir.

*Japonya Merkez Bankası politika toplantısı Cuma günü yapılacak.

*ABD'de aylık istihdam verileri açıklanacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:46'da yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*MSCI Gelişmiş Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi ve son bir haftada ilk kez yukarı yönde hareket etti.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 geriledi ve düşüşünü beşinci güne taşıdı.

*Japonya'da Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek 20 haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 0.6 düşerek yaklaşık üç haftanın en düşük seviyesini gördü ve kaybını beşinci güne genişletti.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.05'ten az düştü.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.05'ten az düştü.

*Euro dolar karşısında değişmeyerek 1.2317 ile bir haftayı aşkın sürenin en güçlü seviyesinde kaldı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.3824 seviyesine çıktı.

*Japon yeni yüzde 0.1 yükselerek 105.62 ile 16 ayın en güçlü seviyesine ulaştı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 2.85'e indi.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek yüzde 0.63 ile beş haftayı aşkın s,ürenin en düşük seviyesine indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.474 ile yaklaşık beş haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini gerçekleştirerek varil başına 61.64 dolara çıktı.

*Altın yüzde 0.3 değer kazanarak ons başına 1,326.20 dolar ile bir haftanın en yüksek seviyesine tırmandı.



(14:30'da güncellendi)