Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Şubat ayında enflasyon beklentilerin üzerinde gerçekleşirken gözler TCMB'nin Çarşamba günkü faiz kararına çevrildi. 

TEB Stratejisti Erkin Işık Bloomberg HT'ye Merkez Bankası'ndan bu hafta bir değişiklik beklemediğini, ancak sıkı duruş söyleminin artabileceğini söyledi.

Işık; "Enflasyon görünümü geçen toplantıdan bu toplantıya bir miktar daha olumsuz denebilir. Yıllık enflasyon tek haneye gidebilirdi, belki de gelecek aylarda inecek. Ancak beklentilerde de iyileşme olmasını beklerdik, o olmadı. Bu ayki enflasyondan daha kötü sinyaller aldık. Merkez Bankası'ndan söylem olarak belki sıkı duruş vurgusu arttırılabilir ama faizler konusunda birşey yapmasını şu aşamada beklemem. Ama hizmet fiyatları yükselmeye devam eder, beklentilerde iyileşme görülmez, enflasyonda nisan'dan sonra baz etkisi kaynaklı yükseliş görürsek belki o zaman bu duruş yeterli mi diye konuşabiliriz ancak şu an pek bir hamle yapacağını düşünmüyorum" dedi.

Stratejist Mustafa Gözeler ise Merkez Bankası'nın 'sıkışık' durumda olduğunu belirterek "Çünkü hedeflerin üstünde seyreden bir enflasyon verisi var, diğer taraftan hükümetin uyguladığı genişleyici para politikaları var. Merkez Bankası'nın yapmaya çalıştığı; hükümetin uyguladığı politikalara set çekmeden enflasyonu da düşük tutmaya çalışmak. O yüzden de MB'den beklentim bu toplantıda değişiklik yapmayacağı yönünde.

Ama bugün gelen verilere bakılırsa söylemde daha dolaylı artış görebiliriz. Enflasyona karşı duruşta sağlam durulacağı, mücadelenin devam edeceği gibi söylemlerle mesaj vereceklerdir." değerlendirmesini yaptı.