Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD – Çin rekabeti, ABD Başkanı Donald Trump ve ekonomi danışmanlarının çelik ve alüminyum ithalatında yeni gümrük tarifesi planını hayata geçirmeye hazırlanmasıyla birlikte yeniden gündeme geldi.

Trump, Çarşamba günü Çin'in açık bir şekilde fikri mülkiyet hırsızlığı yaptığını dile getirerek ticarete ilişkin kısıtlamaların daha da derinleşebileceğinin işaretini vermişti.


Wang'ın "ticaret savaşı" açıklaması

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD'nin Çin'i “stratejik rakip” olarak tanımlamasını eleştirerek ülkesinin dünyanın en büyük ekonomisine tehdit oluşturduğu yönündeki düşünceyi reddetti.

Wang, Trump yönetiminin ulusal güvenlikle ilgili belgelerinde de bulunan bu tanımlamanın “temelden yanlış” olduğunu ifade etti.

Beijing'in yapıcı gelişmelere odaklandığını ve ticaretle Kuzey Kore gibi konulara değinmek için daha büyük ölçekli işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bloomberg News tarafından sorulan bir soru üzerine ABD ile Çin arasında rekabet olacaksa bunun sağlıklı ve pozitif olması gerektiğinin altını çşzen Wang, “Çin ve ABD rakip olmak zorunda değil; ancak rekabet içerisindeki partnerler olabilir.” dedi.


"Çin haklı ve gerekli cevabı verir"

Ticaret savaşı konusuna değinen Wang, “Ticaret savaşı asla doğru çözüm olmaz. Özellikle de küreselleşmiş bir dünyada yardımı dokunmaz. Hem hedef alan hem de hedefteki ülkeye zarar verir. Ticaret savaşı gerçekleşirse, Çin haklı ve gerekli cevabı verir.” diye açıklamada bulunarak Çin'de konuya ilişkin şinmdiye kadarki en sert yanıtı verdi.