Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL
Asya hisseleri, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmeye kararı almasının ve Trump'ın gümrük vergisi kapsamının bazı traderların düşündüğünden daha dar olacağını açıklamasının ardından, yükseldi. 
 
MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 yükselerek, Hong Kong saatiyle 10:40'ta 175.60 puana yükseldi. Güney Kore'de hisse senetleri, Güney Kore Milli Güvenlik Konseyi Başkanı Chung Eui-yong'un Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Güney Kore lideri Kim'in nükleer silahların yok edilmesi hususunda söz verdiğini ve nükleer ya da füze tesleri yapmaktan kaçınmayı istediklerini bildirmesinin ardından, yükseldi. Japonya'da hisseler, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) Cuma günkü faiz kararı öncesinde, yen'in dolar karşısında değer kaybetmesiyle yukarı yönde hareket etti. BOJ teşviki değiştirmeyeceklerini seans arasında açıkladı.
 
Trump, Kim ile bir araya gelme konsuunda anlaşmaya vararak daha önce görülmemiş bir zirve hazırlığına girmesinin ardından, Kuzey Kore ile görüşmelerde "büyük bir ilerleme" sağladı.
Öncesinde, Trump çelik ve alüminyumda ek vergi uygulanması çıkışını yapmış ancak, beklenenden daha hoşgrülü davranmıştı. Trump, Meksika ve Kanada'nın vergiden muaf tutulacağını kaydetti. Kapılar başka diğer ülkerin muafiyeti için açık bırakıldı.
 
Piyasalar
 
*Topix Endeksi yüzde 0.6 ve Nikkei 225 yüzde 0.9 yükseldi
 
* Hang Seng Endeksi yüzde 0.9 ve Hang Seng China Enterprises Endeksi ise yüzde 0.7 yukarı yönde hareket etti. Şanghay Bileşik Endeksi çok fazla değişiklik göstermedi.
 
*Avustralya'da S&P/ASX 200 yüzde 0.4, Yeni Zellanda'da S&P/NZX 50 yüzde 0.3 artış kaydetti.