Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


(15:05'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Cuma günü ABD'de açıklanan güçlü istihdam artışının ardından ticaret savaşı endişelerinin geri plana düşerek yerini ekonomik iyimserliğe bırakması ile birlikte, Asya piyasalarını izleyerek değer kazandı. ABD Hazine tahvilleri hafifçe düşerken, dolar kayıplarını geri aldı ve emtia gurubunun çoğu aşağı yönde hareket etti.

Stoxx europe 600 Endeksi, kamu hizmet sektörü hisselerinin hızı belirlemesi ile birlikte, yükselişini altıncı güne taşıdı ve Ekim ayından bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirmeye yöneldi. ABD endeks vadeli kontratları da, Tokyo'dan Sydney'e, hisse senetlerinin yükselmesi ile birlikte küresel ralliye katıldı. Yen, Başbakan Shinzo Abe'nin sadık çalışma arkadaşlarından birinin başında bulunduğu Maliye Bakanlığı üzerinde siyasi bulutların kümelenmesi sonrası değer kazandı. Abenomi'nin bir kısmı, ülke ihracatının desteklenmesi için zayıflayan yen üzerinde odaklanıyor.

Güçlü ekonomik göstergeler, son haftalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın tam anlamıyla bir ticaret savaşını tetikleyebilecek adımlarının sarsıntı yarattığı küresel hisse senedi piyasalarında dokuz yıldır süren boğa piyasası için yeni bir katalizör oluşturabilir. Bu hafta Çin'de açıklanacak bazı veriler ile birlikte ABD'den gelecek enflasyon ve perakende satışlar verileri, yatırımcılara partinin sürüp sürmeyeceği konusunda işaretler verebilir.

TD Ameritrade Singapore CEO'su Chris Brankin, Bloomberg TV'ye yaptğı değerlendirmede, "Müşterilerimizin beklentileri halen yukarı yönlü," dedi ve "Cuma günü açıklanan ve kusursuz bir senaryo olan ABD istihdam verisini gördük. Ücretlerde hafif bir yükseliş vardı, ancak çok fazla değildi. Yatırımcılar düşüşleri alım fırsatı olarak değerlendireceklerdir ve boğa piyasasının devam etmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da, derinleşen siyasi skandal, Maliye Bakanı Taro Aso üzerinde, bakanlığın tartışmalı bir arazi satışı ile ilgili bazı belgeleri değiştirmesinin ardından baskısını artırıyor. Aso, Abe'nin Aralık 2012'de göreve gelmesinden bu yana en yakın yardımcılarından biri ve Abenomi'nin en büyük destekçilerinden biri olarak görülüyor.

Diğer taraftan, Bitcoin son beş iş gününde ilk yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor ve Batı Teksas petrolü, geçen haftaki yükselişinin ardından hafifçe geriledi. Gelişen piyasa hisseleri değer kazandı.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*Çin'de Çarşamba günü açıklanacak olan sanayi üretimi, perakende satışlar ve sabit varlık yatırımları, Bloomberg Economics'in tahminlerine göre daha yavaş bir büyümeyi işaret ediyor.

*Fed için kilit öneme sahip veriler bu haftanın ekonomik ajandasında ön plana çıkıyor. Manşet enflasyonun Şubat ayında, önceki ayın rakamı olan yüzde 2.1'den yüzde 2.2'ye yükselmesi bekleniyor. Ancak Salı günü açıklanacak bu veriler arasında çekirdek enflasyon için tahmin önceki seviyesi olan yüzde 1.8'de .

*ABD Hazinesi 12-13 Mart'taki ihalelerde 21 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ve 13 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil satacak. Ek olarak 28 milyar dolarlık üç yıl vadeli tahvil ihalesi ise 2014'ten bu yana en büyük miktar olacak. Geçen ay bu üç vadedeki tahvil ihalelerine durgun bir talep gelmişti.

*Euro Bölgesi'nde dikkat çeken veriler arasında fiyatlar ve fabrika üretimi yer alıyor. Cuma günü açıklancak olan Şubat ayının ikinci enflasyon verisi önceki ayki seviyesi olan yüzde 1.1'den yüzde 1.2'ye çıkabilir.

*Öte yandan bu hafta, Almanya'da Angela Merkel başbakanlığının dördüncü dönemine başlayacak, AB'nin 27 ülkesinin hükümet yetkilileri Avrupa Birliği'nin Brexit pozisyonunu görüşecek ve İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond ilkbahar açıklamasını yapacak.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi new York saati ile 07:01'de yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu ve yükselişini yedinci güne taşıdı.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 tırmanarak beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine tırmandı.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1.7 ile son 16 ayın en büyük yükselişini gerçekleştirdi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.05'ten az yükseldi.

*MSCI Gelişen Piyasa Endeksi yüzde 1.2 yükselerek beş haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 geriledi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.05'ten az yükselerek 1.2311 seviyesine çıktı.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 1.3861 seviyesine ulaştı.

*Japon yeni dolar karşısında yüzde 0.2 ile bir haftayı aşkın sürenin en büyük yükselişini yaparak 106.56 seviyesine geldi.

*Güney Afrika randı yüzde 0.3 düşerek 11.8479 seviyesine indi.

*MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi yüzde 0.1 yükseldi.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselişle yüzde 2.90'a çıkarak iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

*Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 0.64'e indi.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 1.498 seviyesine çıktı.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.6 düşerek varil başına 61.67 dolara indi.

*Altın yüzde 0.5 düşerek ons başına 1,316.75 dolar ile son bir ayın en zayıf seviyesine geriledi.


(15:05'te güncellendi)