Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:20'de güncellendi)
Avrupa hisse senetleri, Trump yönetimindeki son sarsıntının ardından ortaya çıkan piyasa kargaşasınından bir gün sonra, Çin'den gelen ekonomik verilerin madencilik hisselerini desteklemesi sonucu yükseldi. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi'nin son yükselişlerin bütünüyle ekonominin temel göstergeleri tarafından desteklenmediğini söylemesinin ardından geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Çin'de sanayi üretimi ve yatırım büyümesinin beklenmedik bir şekilde hızlanmasının ardından ham madde üreticisi şirketlerin hisselerinin diğerlerine göre daha iyi performans göstermesinin etkisiyle Salı günkü yüzde 1'lik kaybın bir kısmını geri aldı. ABD endeks vadeli kontratları da arttı. Asya'da hisse senedi gösterge endeksleri, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın ani bir şekilde görevden uzaklaştırılmasının ardından düştü. ABD Hazine tahvilleri dünkü kazançlarını korurken, dolar hafifçe geriledi. Ham petrol düşüşünü durdurdu.

Çin'den gelen veriler sanayi metallerinin çoğunu destekledi ve iki haftanın en yükseğine çıkan bakır yükselişlere öncülük etti. Bu durum, ABD'deki siyasi risklerin, Avrupa'dan Asya'ya, piyasaları sarsmasından bir gün sonra yatırımcıların modunu olumlu etkiledi. Traderların dikkatleri şimdi, Fed'in gelecek haftaki politika toplantısı öncesi, ABD merkez bankasının para politikasının izleyeceği yol konusunda işaretler verebilecek Çarşamba günkü perakende satışlar ve üretici fiyatları verilerine çevrildi.

Öte yandan, Draghi, bugün yaptığı konuşmada, euroda son dönemde görülen kazançların Euro Bölgesi'nin ekonomik büyümesinden ziyade dış faktörlerden kaynaklandığını ve enflasyon üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. AMB Başkanı ayrıca, para politikasına ilişkin ayarlamaların, politika yapıcıların enflasyonun doğru yönde ilerlediğine ilişkin ilave işaretler aramaları ile birlikte tahmin edilebilir olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Tillerson'ın görevden uzaklaştırılması, ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük tarifelerini artırmaya başladığı bir dönemde, dış ticaret konusunda sert görüşlere sahip bir kişinin da Beyaz Saray'da görev alacağı endişelerini artırdı. Trump, CIA direktörü Mark Pompeo'yu Tillerson'ın yerine atadı. Pompeo, aynı zamanda Çin tehdidine karşı durulması gerektiğini savunan eski bir Kongre üyesi. Bu değişiklik, ABD yönetiminin Çin'den ithalata geniş bir gümrük vergisi düşündüğü bir dönemde yapıldı. Politico'da çıkan bir habere göre, yılda 30 milyar dolar tutarında mallar için tedbir alınması öngörülüyor.

Piyasalarda izlenecek önemli olaylar şöyle;

*ABD'de Çarşamba günü perakende satışlar ve üretici fiyatları verileri açıklanacak.

*Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları Perşembe günü açıklanacak.

*Öte yandan bu hafta, Almanya'da Angela Merkel başbakanlığının dördüncü dönemine başlayacak, AB'nin 27 ülkesinin hükümet yetkilileri Avrupa Birliği'nin Brexit pozisyonunu görüşecek.

*Yeni Zelanda'da GSYH verisi Perşembe günü açıklanacak.

*İngiltere'nin kendi topraklarında eski bir Rus ajanının zehirlenerek öldürülmesinden dolayı misilleme tedbirleri açıklaması bekleniyor. Öte yandan Rusya Pazar günü başkanlık seçimlerine gidiyor. Bu seçimleri Vladimir Putin'in kazanması bekleniyor.

Hisse Senetleri

*Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 07:54'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu.

*Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.3 yükseldi.

*İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 0.3 tırmandı.

*Almanya'da DAX Endeksi yüzde 0.3 yükseldi.

*MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 geriledi.

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.5, Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1, Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.3 ve Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.7 geriledi.

Para Birimleri

*Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.1 gerileyerek üç haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi.

*Euro dolar karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.2382 seviyesine düştü.

*Sterlin dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 1.3976 ile üç haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

*Yen dolar karşısında yüzde 0.1 yükselerek 106.44 seviyesine çıktı.

Tahviller

*ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 2.85'e çıktı.

*Almanya2nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az yükselerek yüzde 0.62'ye çıktı.

*İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 1.49'a geriledi.

*Japonya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puandan az düşerek yüzde 0.05'e indi.

Emtia

*Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.8 yükselerek varil başına 61.18 dolara ulaştı.

*Altın yüzde 0.05'ten az düşerek ons başına 1,326.20 dolara geriledi.

*Londra Metal Borsası (LME) bakır yüzde 1.4 değer kazanarak ton başına 7,043.00 dolar ile iki haftayı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

(15:20'de güncellendi)