Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dolar/TL küresel piyasalarda azalan risk iştahı, içeride jeopolitik riskler ve ekonomide bazı göstergelerdeki bozulmayla kademeli olarak yükselişini sürdürerek dün 4 Aralık'tan bu yana ilk kez 3.90'ı aştı.

Dün 4.82'yi aşarak rekor üstüne rekor kıran euro bugün de 4.8314 ile rekor tazeledi. Dolar/TL bu sabah erken saatlerde 3.8974 seviyelerinden işlem gördü, daha sonra 3.9116'ya kadar yükseldi. Sepet kur da 4.3682 ile yeni rekor kırdı. 

10 yıllık tahvilin faizi % 12.88 ile Kasım'dan beri en yüksek seviyeye çıktı.


Uzmanlar 3.90 seviyesinin kritik olduğunu ve daha yukarısının görülme ihtimali olduğunu belirtiyor.

DAHA YUKARISI MÜMKÜN MÜ?

Noor CM Pazarlama Müdürü Ahmet Uluhan dün Bloomberg HT'ye kurda 4'lü seviyelerin kritik olduğunu belirterek "Şu an kısa vadede 4'lere, belki bir miktar üzerine doğru bir atak öngörümüz var ama kalıcı olup olmayacağı gelişmelere bağlı. İçeride bu stres artarken dışarıda doların sakin seyrettiğini görüyoruz, bu da bizi rahatlatıyor" dedi.

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy ise bu sabah yolladığı notta "Bireyler düşük seviyelerden aldıkları Dövizi satarak bu yükselişi sınırlayabilecek olsa da yabancı yatırımcıların zarardaki carry trade pozisyonlarını kapatması kurun önümüzdeki haftalarda 4 seviyesini denemesi riskini barındırıyor. Kurda bugünlerde görülen yükselişin sürmesi carry trade’lerin zararını daha da artırarak stop-loss emirlerini tetikleyebilir" değerlendirmesini yaptı.

RABOBANK'IN HEDEFİ 4.20

Rabobank gelişen piyasalar stratejisti Piotr Matys, Salı günkü raporunda orta vadeli hedeflerinin 4.20 olduğunu belirtmişti.

Yurt içinde bugün Ocak ayı sanayi üretimi verisi izlenecek. ABD'de konut başlangıçları, sanayi üretimi ve tüketici güven endeksleri takip edilecek.