Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Konut kredi faiz oranlarındaki yükselişin ardından Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerde bankaların konut sektörünü canlandırmak ve stokları eritmek için kampanya başlatacağını açıklamıştı.

Bunun ardından Ziraat Bankası, 500 bin liraya kadar olan konut kredilerinde faiz oranının yüzde 0.98'e çekildiğini açıkladı. 
Gayrimenkul sektörünün temsilcilerinden Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Satya Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan ve Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ziraat Bankası'nın faiz indirimini değerlendirdi.

132 BİN LİRALIK FIRSAT

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, Ziraat Bankası'nın faiz kararı sonrasında şöyle konuştu:

"KDV ve tapu harcında indirim ile 400 bin TL’lik bir konutta 44 bin liralık doğal indirim sağlanmış oldu. Konut kredi faiz oranlarının 0,99’a çekilmesi ile de tüketiciye aylık 710 TL, toplamda ise 88 bin lira avantaj sağlanmış durumda. Yani bu üç teşvik ile bir tüketiciye 400 bin liralık ev için 132 bin TL’lik doğal indirim yapılmış oldu. Bu sebeple çağrı merkezlerimizde telefon trafiği 4 kat artmış durumda. Keza aldığımız form sayısında da aynı oranda artış söz konusu. Bildiğiniz üzere sektörümüz, maliyet artışını fiyatlara yansıtmamıştı, seçim sonrası artış kaçınılmaz. Bu sebeple aslında şu anda ev alımında ciddi bir fırsat var."

REKOR GETİRİR

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal da faiz kararının şöyle değerlendirdi:

"Hükümetin seçim öncesi aldığı ekonomik tedbirler, konut sektöründe yüzleri güldürdü. KDV oranlarının yüzde 18’den 8’e, tapu harçlarının yüzde 4’ten 3’e indirilmesinin yanı sıra konut kredisi faizlerinin de yüzde 0.98’e düşürüleceği açıklaması, konut satışlarını kuşkusuz artıracak. Satış ofislerimizde artan trafik, form sayısındaki gözle görülür artış bunun en önemli göstergesi. Nitekim açıklanan teşvikler bekleyen talebi ve kararsızları harekete geçirmiş durumda. Böyle giderse bu sene de geçen sene olduğu gibi bir rekor sürpriz olmaz."

TAPU HARCI VE KDV İNDİRİMİNİ ERİTECEK

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ziraat Bankası’nın bkonut kredi faiz oranını yüzde 0,98’e çekmesi ve KDV, Tapu harcı indirimleri konut sektörü açısından sevindirici. Nitekim halihazırda ülkemizde 3,5 yıllık stok birikmiş durumda. Evet, Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerini baz aldığımızda birinci el satış konut üretimi ve satışına göre Türkiye’de 3,5 yıllık konut stoğu bulunuyor. 2013 yılında 840 bin daire için iskan alındı ancak 530 bin daire satıldı; aradaki fark 310 bin... Bu fark 2014’te 490 bin, 2015’te yaklaşık 300 bin, 2016’da yaklaşık 370 bin, 2017’de yaklaşık 670 bin olarak gerçekleşti. Yani toplamda 2 milyon 130 bin konut stoğundan bahsediyoruz. Son 5 yıl 1. el konut satış ortalamasına baktığımızda 590 bin adet/yıl konut satıldığını görüyoruz. Bu da 1 Ocak 2018 itibariyle yeni inşaat ruhsatı verilmeyeceği varsayımı gerçekleşse dahi 3,5 yıllık 1. el konut stoğundan bahsediyoruz. Açıklanan teşvikler ve kamu bankaları ile başlayan destek ile stokları öngörülenden daha hızlı erir."

'DİĞER BANKALAR DA HIZLICA HAREKETE GEÇECEK'

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de şunları söyledi. 

"Başbakanımız Sayin Binali Yıldırım’ın “Kredi faizlerinin düşürülmesi”çağrısı, Ziraat Bankası’nın faiz oranını yüzde 0.98’e indirmesiyle karşılığını görmeye başladı. Kredi faiz oranlarının düşürülmesine yönelik ilk girişimi gösteren Ziraat Bankası’nın ardından diğer bankalarında hızlıca harekete geçeceğine inanıyoruz. Bu sayede bankalar arasında başlayacak kampanya süreciyle satış yönlü hareketlerin hızla artış göstermesini bekliyoruz.

Bu kampanyalar ve sektör oyuncularının kampanyaları sayesinde yeniden hareketli günlere geri döneceğiz. Sektörü canlandırmaya yönelik bu hamleyle, sektörümüzün içerisinde olduğu en verimli dönem olan bahar döneminde, gayrimenkul ve inşaat sektörüne yönelik talepler yine hız kazanacak. Sadece doğrudan ve dolaylı olarak yüzlerce sektörü besleyen gayrimenkul ve inşaat sektörü değil, Türkiye ekonomisi ciddi bir katma değer kazanacak." 

"DOPİNG ETKİSİ YARATACAK"

Satya Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Aydoğan:

"Ekonomiye dair çalışmalar gayrimenkul sektörü başta olmak üzere tüm sektörleri olumlu yönde etkileyecektir. Ziraat Bankası’nın 500 bin TL’ye kadar olan konut kredilerinde; 10 yıla kadar olan vadelerde indirime giderek faiz oranını aylık %0,98 olarak belirlemesi piyasada doping etkisi yaratacaktır. Bu kapsamda yapılan çalışmaların genişleyeceğini ve özellikle psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına düşen faiz oranlarının vatandaşlarımızı daha fazla teşvik edeceğini düşünüyorum.

"GAYRİMENKULLE BAĞLANTILI YAKLAŞIK 250 SEKTÖR FAYDALANACAK"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı:

"Gayrimenkul sektörünün beklediği haberin gelmesi hem sektör hem de tüketici açısından memnuniyet verici bir gelişme oldu. Konut kredisi faiz oranlarının psikolojik sınır olarak ifade ettiğimiz yüzde 1’ in altına tekrar inmesini çok önemli bir iyileştirme olarak görüyorum. Özellikle banka kredisi kullanarak konut alma eğilimi içerisinde olanların gayrimenkule talebi artacaktır. Ekonomi canlanacak sektörde geçmiş dönemlerde yakalanan satış hızları yakalanmış olacak.

Bundan sonraki süreçte yeni atılacak adımlarla birlikte konut satın alma maliyeti daha da uygun hale gelecektir. Gayrimenkul sektörüne ve özellikle konut kredili satışlara ciddi bir katma değer sağlayacak. Ziraat Bankası öncülüğünde başlatılan bu kampanyaya özellikle özel bankalarında iştirak edeceğini umuyorum. Kamu ve özel bankaların faiz oranlarında yüzde 1’in altında seyretmesi piyasaya ciddi anlamda hareket getirecektir. Özellikle daha temkinli tüketicilerin bu oranlardan faydalanacağını ve bu fırsatı kaçırmayacaklarını öngörüyorum. Unutulmamalıdır ki faiz oranlarının bu seviyelerde olması ile beraber gayrimenkulle bağlantılı yaklaşık 250 sektörde bu ivmeden faydalanacaktır."

"GAYRİMENKUL PİYASASI YENİDEN CANLANACAK"

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Üyesi Cenk Aşçıoğlu:

“Son 1 yılda gayrimenkul yatırımcısı, Dövize ve mevduata yönelmişti. Bu kitleyi yeniden gayrimenkul alımına teşvik etmek için yapılan bu çalışmalar kısa süre içerisinde olumlu sonuçlar verecektir. Kredi faiz oranlarının çok yüksekte seyretmesi nedeniyle inşaat firmaları çareyi şirket bünyesinde uzun vadeli taksitlendirme yaparak bulmaya çalıştı ama bu da çözüm olamadı. Ziraat Bankası ve Halk Bank’ı takip ederek diğer bankaların da faiz indirimine gitmesi ve bunun yanında hem KDV indirimi hem de tapu harçlarının düşürülmesiyle alıcının maliyeti ciddi bir şekilde düşmüş olacak. Bu çalışmalarla birlikte gayrimenkul piyasası yeniden canlanacak ve bu da ulusal ekonomiye çok büyük bir katkı sağlayacaktır.”