TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan Mayıs ayı enflasyon verisinin arkasından açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada, "Hükümetin enflasyonu düşürmek için gerekli adımları atmaları konusunda kararlı olduklarını sözlü olarak ifade etmelerine rağmen, TL'deki değer kaybı ve enflasyon beklentilerindeki kötüleşme fiyatlama dinamiklerine zarar verdi. Enflasyon dinamiklerindeki bozulma bizi enflasyon bekletimizi yüzde 10.8'den 11.8'e revize etme konusunda teşvik etti." ifadelerine yer verildi. Bankanın Temmuz ayı enflasyon beklentisi yüzde 13.8 olarak belirtildi.

J.P. Morgan TCMB'nin gerekli olursa para politikasında daha da sıkılaşma gerçekleştirebileceklerini ifade ettiklerini anımsatarak, Mayıs enflasyonun ve kredibilite sorunlarının sıkılaşmaya bir çağrı niteliği taşıdığını aktardı. 
Banka ayrıca 2018 büyüme beklentilerini de yüzde 4'ten yüzde 3.3'e düşürdü. 2019 yılı için beklenti ise yüzde 4.5'ten yüzde 3.6'ya geriledi.

GOLDMAN SACHS

Öte yandan ABD'li uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs da çekirdek enflasyonun yükselmeye devam etmesini beklediklerini bu yılın üçüncü çeyreğinde en yüksek seviyeye ulaştık sonra, 2018 yılı sonunda enflasyonun yüzde 13 olarak gerçekleşmesini hesapladıklarını aktardı.

Goldman Sachs'tan yapılan yazılı açıklamada, gıda fiyatlarının ve TL'nin performansının enflasyon tahminleri için risk oluşturduğu vurgulandı. TCMB'nin 7 Haziran'daki toplantısında faiz artışı beklemediklerini ifade eden Goldman yetkilileri, Merkez Bankası'nın şu andaki fonlama şeklini değiştirererek duruşunda sıkılaşmaya gidebileceğini söyledi.

COMMERZBANK

Commerzbank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tatha Ghose Bloomberg HT'deki Piyasa Hattı programına konuk oldu. 

Enflasyonun beklentilere paralel geldiğini belirten Ghose, enflasyonda görülen ivmelenmenin son olmayacağını bildirdi.  

Merkez Bankası'nın bu durumda manevra alanı olması gerektiğine dikkat çeken Ghose şu ifadeleri kullandı; "% 12.6'lik çekirdek enflasyon geldi, % 16.5'lik faiz oranı var, yani reel faiz var ama enflasyonun nereye gideceğini öngörmek ve TL'deki son değer kaybının etkisini de değerlendirmek gerekiyor. Önümüzdeki aylarda % 14'lük çekirdek enflasyon bekliyorken % 16.5'lik faiz yeterli olmaz. Fed de faiz artırmaya devam edecek, yani öncelikle Fed etkisini nötrlemek gerekiyor. Türk Lirası'nda bir kez daha satış gerçekleşirse enflasyon % 15'lere çıkabilir, bunu görmek istemiyoruz bu nedenle MB'nin manevra alanı olması gerekiyor."

"50 BAZ PUAN YETERLİ OLMAZ"

Ghose Perşembe günü TCMB'nin 100 baz puan artırması durumunda piyasanın çoğunlukla bundan memnun olabileceğini ifade etti.

Ghose "çok ciddi bir hesaplama yapılması lazım ve kendilerine bir hareket alanı tanımaları lazım..50 baz puan civarında adımlar yeterli olmayacaktır" diye konuştu.

 

Advertisement